2020-03-11T09:07:10+01:00 11. марта, 2020. 09:07 |

Припрема за родитељство

ДОМ ЗДРАВЉА У ПОЖАРЕВЦУ У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

Школа родитељства која је у Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља у Пожаревцу основана 2016. године као донација Роса воде, наставља се захваљујући пројекту који се спроводи у оквиру Другог пројекта за развој здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије и из средстава зајма Светске банке.

Како објашњава координаторка пројекта др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства: „Општи циљ и улога Школе родитељства је да едукује будуће родитеље и чланове породице за успешно родитељство, о току трудноће и нези труднице, припреми за порођај, нези и исхрани новорођенчета. Школу могу да похађају труднице, супружници, односно, партнери и остали чланови породице.

Са похађањем Школе родитељства почиње се оптимално у првом триместру трудноће према утврђеном распореду рада. похађање је бесплатно и препоручено од стране изабраних гинеколога. У раду школе могу учествовати све труднице које живе на територији Града Пожаревца, без обзира где контролишу трудноћу и пожељно је да бар једном похађају сва предавања.

Школа родитељства налази се просторно у оквиру службе за здравствену заштиту жена Дома здравља и распоред рада са терминима и предавачима доступан је на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs са контакт телефонима.

Др Лакић указује на значај тога што су Министарство здравља РС, Влада РС и Светска банка омогућили да се настави овај пројекат који је на самом почетку, при оснивању, подржала Роса вода која као друштвено одговорно предузеће више година континуирано и проактивно ради на унапређењу здравља жена и деце, а тиме и наталитета у Србији.

Теме које се обрађују превасходно се односе на здраву трудноћу и порођај, подршку дојењу, хигијену, негу новорђенчета и развој привржености између детета и родитеља. Саставни део Школе родитељства представља психофизичка припрема за порођај спровођењем специфичних вежби и посете породилишту пре порођаја, објашњава кородинаторка, и додаје:

– Међу циљевима  важним за превентивни рад Службе за здравствену заштиту жена и мале деце ДЗ Пожаревац су промоција и заштита здравља мајке и новорођеног детета, унапређење доступности и квалитета здравствене заштите мајке и детета, упознавање будућих родитеља и осталих чланова породице са препорукама и стручним ставовима везаним за здравље мајке и детета током трудноће, порођаја у најранијем периоду живота детета, са нагласком на подршци дојења. Желимо да допринесемо упознавању трудница са свим променама везаним за трудноћу и порођај. Благовременом едукацијом отклониће се  страхови везани за трудноћу и порођај.

-Такође ће пројекат допринети јачању капацитета родитеља за одговорно родитељство и прихватање нових улога, са нарочитим нагласком на укључивање очева у негу и стимулацију развоја деце, потом, очување менталног здравља породице са посебним акцентом на превенцију постпорођајне депресије мајке, развијање квалитетних међусобних односа партнера, односно, родитеља и осталих чланова породице, уз обезбеђивање подржавајућег окружења. То је и прилика за упознавање будућих родитеља и осталих чланова породице са правима из области здравствене и социјалне заштите.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.