2020-09-28T09:00:11+02:00 28. септембра, 2020. 09:00 |

Припреме за порођај (1. део)

Целокупан рад  са трудницама у оквиру Саветовалишта за труднице, Школе родитељства и психофизичке припреме за порођај при пожаревачком Дому здравља, којим координира др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства, има за циљ припрему мајке за порођај, рађање здравог детета и оспособљавање будућих родитеља за негу новорођенчета и родитељство.


– Сви запослени здравствени радници и сарадници разних специјалности који су ангажовани на овим пословима у Служби здравствене заштите жена Дома здравља у Пожаревцу, као и сви запослени здравствени радници у Општој болници Пожаревац, са којима непосредно сарађујемо и који су ангажовани на овим пословима: акушери, бабице, неонатолози, педијатри и педијатријске сестре, својим професионалним ангажовањем доприносе да мајке и будући родитељи буду спремни за рађање и негу свог потомства, наглашава др Лакић. 

ВАЖНИ ФАКТОРИ

Када говоримо о томе зашто почиње порођај и даље је то у значајној мери непознаница -мистерија. Медицинска наука је доказала да се при крају трудноће, која траје око 40 недеља, стварају материје у организму мајке које изазивају контракције. Са друге стране, плод утиче на порођајни механизам. 

– Плод својим растом директно утиче на повећање интраутериног притиска и растезање мишићног зида материце. Утицај постељице огледа се у њеном сазревању и старењу чиме се смањује доток хранљивих материја плоду, наглашава др Лакић, и додаје: 

– Када говоримо о временском трајању порођаја, које се мери од првих контракција до рађања детета и постељице, оно је различито и зависи од тога да ли се ради о првом  порођају или не. У просеку траје за прворотке 12 до 16 часова, а за вишеротке 8 до 14 часова. У савременом породиљству увек тежимо да скратимо време трајања порођаја.

– Фактора порођаја је више. Плод, као порођајни објект код којег разматрамо величину плода, положај и став, предњачећи део и однос према порођајном путу. Порођајни пут  је анатомски канал кроз који порођајним снагама мајка рађа дете. Чине га коштани део – кости карлице где разматрамо њихов однос, и  меки део кога чине грлић материце, вагина и међица. Природне порођајне снаге сачињавају трудови односно порођајни болови или контракције и напони, објашњава докторка, и наставља: 

– Порођајни болови или трудови су безвољне контракције мишића материце које полазе из аутомних центара у близини рогова и спуштају према врату материце. Регистровање

правилних контракција означава почетак првог порођајног доба. На почетку су ретке, на 20 мин, слабе и кратко  трају 10 – 15 секунди. На крају честе на 2 до 3 мин, веома јаког интензитета, трају 2 до 3 минута. 

– Порођајни напони су безвољне контракције мишића дијафрагме и трбушне мускулатуре мајке. Породиља не може да их изазове, нити да их спречи, али својом вољом може да утиче на интезитет – да их појача или ослаби што је од великог значаја за рађање детета. Појава порођајних напона означава почетак другог порођајног доба када је завршено скраћивање грлића материце његовим потпуним брисањем и потпуном дилатацијом и доводе до рађања детета, чиме се завршава друго порођајно доба. Напони трају до краја трећег порођајног доба и доводе до истискивања  постељице.

– Труднице при крају трудноће осећају симптоме и знаке који указују да долази до припреме организма за порођај.

Р. Н. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.