2020-10-04T14:14:32+02:00 4. октобра, 2020. 14:14 |

Припреме за порођај (2. део)

Труднице при крају трудноће осећају симптоме и знаке који указују на то да се организам припрема за порођај. Како препознати да ли је порођај почео сазнајемо од др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства, у Саветовалишту за труднице при Школи родитељства пожаревачког Дома здавља. 

– Један од уочљивих знакова је осећај спуштања плода, који је узрокован спуштањем предњачећег дела плода и дешава се почетком деветог месеца трудноће (36 недеља гестације). Трудница има осећај да јој је дисање олакшано, јер плод мање потискује дијафрагму и плућа. Са друге стране, плод врши већи притисак на мокраћну бешику, што доводи до нагона за чешћим мокрењем и до болова у пределу препона и вагине, објашњава др Лакић, и наставља:

– Највећа дилема труднице је  да препозна да ли је порођај почео. Непосредно пре отпочињања, код већине трудница се јављају такозвани  лажни трудови који после неког времена нестају и не завршавају се порођајем. Лажни трудови се манифестују осећајем стезања и нелагодности или бола у доњем делу трбуха и крстима. Они су у виду контракција које се неправилно понављају и нису праћене променама на грлићу при прегледу. Не доводе до спуштања плода.

КОНТРАКЦИЈЕ

Порођај се у акушерству на основу клиничких знакова дели на четири порођајна доба. Прво порођајно доба почиње првим контракцијама материце и завршава се потпуним скраћивањем и брисањем грлића и његовим потпуним ширењем – дилатацијом.

– При првим контркацијама долази до првог знака испадања слузавог чепа из канала грлића материце што се манифестује појачаном вагиналном секрецијом, праћено је некада сукрвицом или благим крварењем. Правилним ритмом понављања контракција, које трудница региструје као порођајне болне трудове, долази до скраћивања и ширења грлића материце. Када се појави знак испадања слузавог чепа код прворотки до порођаја може доћи за 2 сата до два дана, зато треба сачекати појаву других знакова. Када се ради о вишероткама, код којих долази до истовременог скраћивања и ширења грлића, то је знак да треба отићи у породилиште, наглашава докторка и додаје: 

Др Весна Лакић

– Други знак отпочињања порођаја је појава контракција или трудова. Природне „Brakston Hiks“ – ове контракције су невољно стезање мишића материце у трудноћи, које се појављају око 20-те недеље трудноће. Краткотрајне су, у виду стезања мишића материце и појачавају се при физичком напору, а нестају након одмора. Праћене су непријатним осећајем бола у виду стезања различитог интезитета у крстима и доњем делу трбуха. Чешће и интезивније се јављају уласком у девети месец трудноће. Осећај непријатности и препознавање интезитета је индивидуалан.

Порођајне контракције, за разлику од природних, имају правилан временски интервал јављања, који се временом скраћује. Интезитет постаје све јачи, временом постају непријатније и болније. Трају 20 до 40 секунди и јављају се у пределу доњег стомака, горњег стомака и крста са ширењем надоле. Значајна особина је да не престају, без обзира на промену положаја или активности. Праћене су осећајем притиска на мокраћну бешику и дебело црево и потребом за пражњењем црева, те се некад манифестују као дијареја. Долази до испадања крвавослузавог чепа. Временом, како трају, долази до прскања водењака и то су знакови за одлазак труднице у породилиште.

                                                                                                                                             Р. Н. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.