2020-10-12T09:03:55+02:00 12. октобра, 2020. 09:03 |

Припреме за порођај (3. део)

Како се трудноћа ближи крају, једно од најважнијих питања је када је време за одлазак у породилиште, о чему разговарамо са др Весном Лакић, специјалистом гинекологије и акушерства у Саветовалишту за труднице при Школи родитељства пожаревачког Дома здpавља.

 


КАДА У ПОРОДИЛИШТЕ?

Без обзира да ли контракције имају неправилност или правилност понављања, ако је учесталост на мање од 10 минута, потребно је да трудница оде у породилиште. Такође, уколико се јави немогућност говора услед контракције, при чему трудница „губи дах“, потребно је да оде у породилиште, каже докторка Лакић, и наставља:

– Трећи знак отпочињања порођаја је прскање водењака. Уколико је пукао водењак, трудница треба да оде у породилиште, при чему би требало запамтити време прскања водењака и какве боје и изгледа је била плодова вода, дакле, бистра, жута, зелена. Без обзира на количину течности која исцури при прскању водењака, само влажан веш или је исцурело пола литре течности, чак и код сумње на прскање, потребно је јавити се гинекологу.

Др Весна Лакић

– Недостатак водењака у порођају повећава могућност настанка усходне инфекције и тежи порођај. Уколико је дошло до прскања водењака не треба чекати контракције уколико их нема!

Докторка Лакић наглашава да се једино акушерским прегледом труднице може донети процена да ли је порођај отпочео.

– Прегледом се процењују анамнестички подаци добијени од труднице, стање грлића материце (дужина и дилатација), однос предњачећег дела плода и порођајног пута, контракције (ритам, интензитет) и срчана радња плода тзв. тонови плода- кардиотокографски налаз, ултразвучни налаз стања плода, плодове воде и постељице и др, каже др Лакић и додаје да се дешава, мада ретко, да порођај не може да крене спонтано:

– Уколико је прошао временски оквиран датум очекиваног порођаја и ништа се не дешава, односно, порођај не отпочиње, потребно је јавити се гинекологу.

Пренесена и пролонгирана трудноћа дужа од 41 недеље, може бити ризична и по мајку и по плод.

ВРЕМЕНСКО ТРАЈАЊЕ ПОРОЂАЈА

Временско трајање порођаја разликује се код прворотки и вишеротки.

– Прво порођајно доба ширења – фаза дилатације, настаје од појаве првих контракција до потпуног скраћивања и ширења, односно, дилатације грлића материце. Код прворотки је то 12 до 16 часова, а вишеротки 8 до 12 часова. Друго порођајно доба је доба рађања плода – фаза експулзије, која почиње од потпуне дилатације, појавом напона и доводи до рађања детета. Траје до 2 часа.

– Треће порођајно доба је доба рађања постељице – фаза плацентације, која почиње након рађања детета и завршава се рађањем постељице. Траје до 2 часа. Четврто порођајно доба – постплацентално доба, је време од рађања постељице у наредна 2 часа, када може доћи до компликација. Тада се спроводи интезиван надзор породиље у породилишту.

– Положаји плода могу бити уздужни, коси и попречни. Предњачећи део плода – став плода је најчешће главица, а може бити карлица или ноге и др. У зависности од положаја и става плода, као и од стања плода и мајке одлучујемо о начину завршетка порођаја.

Р. Н

* Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.
* Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.