2020-10-30T09:00:50+01:00 30. октобра, 2020. 09:00 |

Припреме за порођај (6)

За здравље породиље од великог значаја је информисаност, што омогућује Саветовалиште за труднице при Школи родитељства пожаревачког Дома здpавља, којим координира др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства. 


Када је реч о периоду након порођаја, посебно је важно да породиља препозна симптоме због којих би требало да се јави гинекологу:

  Др Весна Лакић

– Разлози за јављање гинекологу су повишена телесна температура, обилно крварење, бол у малом трбуху, изостанак крварења уз бол у малом трбуху, присуство делова ткива у крварењу, непријатан мирис лохија, немогућност мокрења, отежано болно мокрење, опстипација дужа од три дана, крварење дуже од шест недеља, као и бол, црвенило и оток дојки, наводи др Лакић, и додаје: 

– Контрола код изабраног гинеколога је обавезна за шест недеља од порођаја и за шест месеци од порођаја. Уколико постоји шав од операције царског реза, епизиотомије или руптуре међице, скидање конаца би требало урадити десет дан од шивења. Уздржавање, односно, апстиненција од сексуалних односа је обавезна шест недеља од порођаја!

Са похађањем Школе родитељства почиње се оптимално у првом триместру трудноће према утврђеном распореду рада. Похађање је бесплатно и препоручено од стране изабраних гинеколога. У раду школе могу учествовати све труднице које живе на територији Града Пожаревца, без обзира где контролишу трудноћу и пожељно је да бар једном похађају сва предавања.

Школа родитељства налази се просторно у оквиру службе за здравствену заштиту жена Дома здравља и распоред рада са терминима и предавачима доступан је на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs са контакт телефонима.

Након порођаја се веома често јављају стања и болести које су непосредно њиме узорковани.

– Хемороиди су често присутни и у трудноћи и код великог броја породиља непосредно након порођаја. Узрок су тешког устајања из кревета, уздржавања од дефекације. Одржавање личне хигијене је веома важно и подразумева правилну исхрану богату влакнима, редовно пражњење дебелог црева, консултацију са надлежним лекаром за терапију (локалну), објашњава докторка. 

Након порођаја може бити отежано мокрење, односно, уринирање, услед губитка нагона за мокрењем:

– Инволуцијом материце мокраћна бешика се ослобађа притиска и побољшава се тонус њеног зида, тако да се мокрење нормализује, каже др Лакић и указује на то да би породиља, уколико има немогућност мокрења, болно мокрење, појаву крви у мокраћи, свакако требало да се обрати гинекологу. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.