2020-10-24T09:58:49+02:00 24. октобра, 2020. 09:58 |

Признања пожаревачког позоришта

Настављајући деценијама дугу традицију успешног рада и промовисање уметничких вредности Града на сценама широм земље, Позориште „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац на Данима „Миливоје Мартиновић Мартин“ у Богатићу своје витрине овенчало је вредним признањима.

Наиме, стручни жири кога су чинили глумци Ивана Терзић, Иван Томашевић и редитељ Драган Јовичић Јовић је у конкуренцији театара из Торонта, Велике Плане, Црвенке, Пожаревца, Сенте и Мишара за најбољу представу прогласио комад Небојше Ромчевића „Уморни“ у режији Фуада Табучића који су извели чланови Позоришта „Миливоје Живановић“. Да је наступ Пожаревљана био више него убедљив, доказује и награда за најбољу женску улогу Фестивала. Наиме, другу годину за редом најбоља главна глумица на „Мартиновим данима“ била је Наташа Роквић, овај пут у улози Раде.

РЕЗУЛТАТИ КОНТИНУИРАНОГ РАДА

Ласкава признања из Богатића била су повод да посетимо пожаревачки храм културе и са организатором Велике сцене Бојаном Николићем начинимо разговор управо на месту где настају и живе позоришна дела: на сцени, уз светлост рефлектора.

– Освојене награде резултат су континуираног рада комплетног позоришног тима, што је само додатни подстрек да првом наредном приликом пожаревачкој , али и публици широм земље покажемо да је Позориште „Миливоје Живановић“ у врху, ако не и на самом врху драмског аматерског стваралаштва у Србији, каже Бојан Николић и додаје:

 – Већ 4. новембра у Лесковцу почиње Фестивала аматерске позоришне режије „ФАПОР“. Наше позориште прошло је захтевну селекцију, тако да ће се комад „Уморни“ представљати Град и на овом надметању српских тетарских стваралаца, говори Николић.

     Наташа Роквић, Бојан Николић и директорка ЦЗК Галина Павленко Перић

У ПРИПРЕМИ „МАЈСТОРИ“

Паралелно са овим такмичарским наступом, Пожаревљани припремају још једно изненађење:

– Последње две недеље наша глумачка екипа ради читалачке пробе за нову представу. Реч је о комаду „Мајстори, мајстори“ нашег прослављеног филмског ствараоца Горана Марковића, који је ово легендарно дело екранизовао пре тачно четири деценије. Од Марковића смо добили ексклузивно право да текст прилагодимо нашој сцени, тако да је драматизацију приредио и режију реализује „дете“ наше куће, Владислав Велковски. Као аматер глумио је и режирао више представа,  дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду у класи Никите Миливојевић, а сада је као дипломирани редитељ добио прилику да своју прву професионалну представу ради са нама, истиче Бојан Николић.

Вреди поменути да ће ово бити једна од најмасовнијих представа Позоришта „Миливоје Живановић“ јер у њој наступа 21 глумац уз подршку читаве пратеће гарнитуре сарадника који су тиха сенка свих досадашњих успеха пожаревачких драмских ствараоца.

Влада Винкић