Поводом почетка реализације стратешког пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије под називом “Заједничка иницијатива Србије и Румуније у борби против рака, у пограничном подручју: боље дијагностиковање и лечење злоћудних тумора – Rosecan”, Општу болницу у Пожаревцу посетили су министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимови и министар здравља Златибор Лончар.

Поменутом догађају присуствовали су и представници Браничевског округа, предвођени начелником Александром Ђокићем, и Града Пожаревца, на челу са градоначелником Банетом Спасовићем.

Пројекат се финансира из ИПА фондова Евроспке уније кроз програм прекограничне сарадње између Србије и Румуније. Укупна вредност овог програма је више од 11,6 милиона евра. Осим Болнице и Министарства здравља, партнери у његовој реализацији су Ургентна клиничка болница “Пије Бранзеу” из Темишвара – Центар за генетске и целуларне терапије у лечењу карцинома “Oncogen”, као и румунска Окружна ургентна болница Решица.

Основни циљ пројекта односи се на решавање једног од главних изазова у здравству – борбу против карцинома. Конкретне активности представљају подстицање сарадње у области онкологије међу здравственим установама са обе стране границе, како би се обезбедио приступ модерним и ефикасним специфичним здравственим услугама за све онколошке пацијенте који живе у региону, са циљем да се продужи њихов животни век и побољша квалитет живота.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content