2018-01-26T09:18:49+01:00 26. јануара, 2018. 09:18 |

Први изабрани управник зграде у Пожаревацу

СВЕТОМИР ИЛИЋ ОЗБИЉНО СХВАТИО ОБАВЕЗЕ КОЈЕ СУ МУ ПОВЕРИЛИ СТАНАРИ

Све зграде у Србији имале су обавезу да до краја 2017. године изаберу управника. У Пожаревцу као и у Србији, овај рок у већини није испоштован углавном због незаинтересованости власника станова, па ће локалне самоуправе у одређеном периоду постављати професионалне управитеље које ће станари плаћати за њихово ангажовање.

             Први изабрани управник зграде у Пожаревцу је Светомир Илић који је добио сагласност станара Табачке чаршије из улаза 2, 4 и 6. Све на време и како треба по прописима. Светомир Илић је од 2005. председник Скупштине станара у овом блоку који у три улаза има 72 стана на простору од 900 квадрата. Озбиљно је схватио своју обавезу и како каже 2010. године, док је био одборник у Скупштини града Пожаревца, по тада важаћем закону је регистровао зграду и на тај начин и формално омогућио да проблеми, уз његово пуно ангажовање, почну да се решавају:

-Сада када је донет нови Закон о становању и одржавању зграда, обратио сам се Градској управи, сакупио потребне обрасце и пререгистровао зграду. Зграда има свој жиро рачун као и раније, јер смо убирали средства од реклама фирми које овде послују, матични број и ПИБ и тако послује као и свако предузеће.

 Подршка коју је добио од својих комшија, власника станова је била готово стопостотна, каже Или, сагласност нису дали смо они који нису били ту. Пошто је пензионер има времена, знања и жељу да учини да место на коме живи учини бољим и функционалнијим за све.

-Зграда је стара, усељена је 1964. године, а деведесетих година прошлог века је и надграђена и тако је повећан број стамбених јединица. У самом је центру Пожаревца, у приземљу су локали и то нам је помогло да се организујемо, прикупљамо средства и сређујемо заједнички простор. Прво смо променили врата на сва три улаза, квалитетним од алуминијума. Затим су стари поштански сандучићи замењени новим, постављене су светиљке за случај нестанка струје… Ја сваки дан обилазим улазе и зграду и гледам шта треба да се уради, да све функционише како ваља. Станари могу да ми се обрате у сваком тренутку и пријаве било какав проблем. На располагању сам им 24 сата дневно. Понекад кажу да више бринем о туђим становима него о свом…

Управник на крају године – Деда Мраз

             Табачка чаршија 2, 4 и 6 у Пожаревцу је јединствена и по томе што у лику управника на крају године има Деда Мраза. Наиме, за прошлу Нову годину Света је, на велико задовољство малишана из своје зграде и њихових родитеља, организовао пријем за Деда Мраза који је, наравно, дошао са поклонима. Пошто се овакво дружење свима допало, поновили су то и за дочек 2018. године. Радиће то и даље, потврдио нам је Светомир Илић, први изабрани управник зграде у Пожаревцу.

 

Света као комшија и сада као управник зграде, брине о свим оним стварима, ситнијим и крупнијим, које могу свакодневно да загорчају живот: о кваровима на водоводној мрежи у вертикалама и хоризонталама, о запушењу канализација, испадању склопке, нестанку струје, хигијени у улазима, заједничком простору. Нешто може и зна сам да уради, за компликованије ствари већ годинама има своје мајсторе који долазе одмах по позиву и добро познају инсталације. Застоја нема, а Света брине и више него што то обавезе налажу, станари га зову и за решавање проблема који нису увек у надлежности управника. Осим тога, не недостаје му ни иницијатива. Сада хоће уз договор са власницима станова, да постави видео надзор због заштите простора и да осигура зграду и станове од штета.

-Недавно је јак ветар однео део изолације са крова, па смо то морали да  поправљамо. Уколико би се осигурали од таквих и других врста штета, што, како сам се распитао, није скупо, имаћемо користи од осигурања.

Да станари Табачке чаршије 2, 4 и 6 поштују Светино ангажовање и рад, сведочи и понуда суседних улаза да га изаберу за управника, али није још одлучио. Каже, то је велика обавеза која тражи време, а посао мора да се обавља како ваља.