2017-12-28T12:31:07+01:00 28. децембра, 2017. 12:06 |

Пшеница у доброј кондицији

У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ

 

На подручју Браничевског округа озима стрна жита посејана су на 40.000 хектара. У сетвеној структури најзаступљенија је пшеница засејана на 31.000 хектара.

С обзиром на то да ову јесењу сетву карактерише, пре свега добар старт због сетве у оптималном року обављене на 90 одсто површина, може се рећи да усеви, у зимски период мировања улазе добро припремљени односно започињу фазу бокорења.

        Јоргованка                    Влајковац

-Ако су испоштоване и остале агротехничке мере на почетку вегетације као што су уношење препоручених количина основног НПК ђубрива, квалитетна предсетвена припрема, сетва декларисаног семена са препорученом нормом семена, квалитетна сетва и ваљање после сетве, наредне године може се очекивати стабилан принос озимих стрних жита. Агрометеоролошки услови су допринели добром старту, у прва три месеца пало је (по мерењима у ПССС Пожаревац) 179 литара кише што је довољно за добро и уједначено ницање. Уколико се испоштују све агротехничке мере у другом делу вегетације, уз довољну количину падавина у зимском периоду, може се очекивати добар род озимих стрних жита у наредној години,  истиче Јоргованка Влајковац, дипломирани инжењер у ПССС Пожаревац.