2020-11-08T09:15:34+01:00 8. новембра, 2020. 09:15 |

Психофизичка припрема за порођај (1)

Како би порођај протекао што успешније и безбедније, од великог значаја је адекватна психофизичка припрема трудница, коју при пожаревачком Дому здравља, у оквиру Школе родитељства, под коородинацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства, реализују више медицинске сестре Славица Здравковић, Сања Николић и Славица Николић. 

Вежбе са трудницама организују се у просторијама Дома здравља, а интересовање је далеко веће од расположивих просторних капацитета. То је делом последица актуелне епидемиолошке ситуације и обавезне физичке дистанце, али и чињенице да је пожаревачком Дому здравља за Школу родитељства реално и оправдано потребан већи простор.  

У поменуто смо се и сами уверили приликом наше последње посете једном од тренинга. Велики број будућих породиља стрпљиво чека позив на вежбе, пошто у постојећој просторији, уз поштовање епидемиолошких здравствених мера, могу вежбати по две труднице.    

Овога пута упознали смо Александру Илић из Пожаревца и Данијелу Стаменовић из Лучице, обе врло близу ишчекиваном дану. 

– До сада сам више пута била на вежбама и много ми значе. Посебно с обзиром на то да ми је прва трудноћа, свака припрема, помоћ и савет су добродошли. Сестре су љубазне и професионалне. Јако сам задовољна и баш зато што не знам шта ме очекује, захвална сам на свему што се овде може сазнати и научити, рекла нам је Александра Илић, која је у осмом месецу трудноће. 

Данијели Стаменовић је ово друга трудноћа, а вежбала је и током прве:

– У првој трудноћи сам ишла у Смедерево на вежбе и одмах се пријавила када сам чула да их има и у Пожаревцу. Много ми значе припреме. Најпре да се подсетим, али и због растерећења, пошто сам паничар, а вежбе и све информације које су нам доступне олакшавају ми да смиреније, сталоженије и спремније дочекам порођај. Сестре су стварно дивне, пријатне и професионалне, каже Данијела и свима препоручује да се укључе у активности Школе родитељства у Дому здравља Пожаревац.

Са похађањем Школе родитељства почиње се оптимално у првом триместру трудноће према утврђеном распореду рада. Похађање је бесплатно и препоручено од стране изабраних гинеколога. У раду школе могу учествовати све труднице које живе на територији Града Пожаревца, без обзира где контролишу трудноћу и пожељно је да бар једном похађају сва предавања.

Школа родитељства налази се просторно у оквиру службе за здравствену заштиту жена Дома здравља и распоред рада са терминима и предавачима доступан је на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs са контакт телефонима.

У улози тренера је виша медицинска сестра Славица Здравковић, која по окончању циклуса вежби најављује и посету породилишту, како би труднице на лицу места сазнале шта их интересује: 

– Кроз вежбе и разговоре у оквиру Школе родитељства, породиље би требало да буду потпуно спремне за оно што их чека. Дакле, нема непознаница, пружамо им информације о процесу порођаја, од уласка у болницу, породилиште, до момента када трудница оде на порођајни сто, каже Здравковић и наглашава да је велико интересовање трудница за учешће у Школи родитељства, али недовољно просторних капацитета.  

А. М. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.