2020-12-23T12:00:04+01:00 23. децембра, 2020. 12:00 |

Рад Милице из Жагубице на календару ЕУ ПРО за 2021. годину

На страницама календара ЕУ ПРО-а за предстојећу годину, Браничевски округ ће представљати један ликовни рад  Милице Жујице, иначе дело ученице Техничке школе из Жагубице, на тему „Солидарност нас спаја“  (на слици).


Прва награда на овом конкурсу, који је имао циљ да подстакне младе да препознају значај солидарности у доба пандемије, припала је ученици шабачке Техничке школе Олги Кијурина, док су друго и треће место припали Елми Агуши из бујановачке Средње школе „Сезаи Сурои“ и Иви Аранђеловић, ученици Средње школе „Вук Kараџић“ из Бабушнице.

Публика и стручна комисија одлучили су да се на страницама календара ЕУ ПРО нађу и радови Милице Жујице из Жагубице, Милице Чаировић и Александре Симић из Kраљева, Николине Марковић из Александровца, Теодоре Матијаш и Kатарине Стојановић из Ниша, Анастазије Стамболић из Чачка, Ђуле Хидановић из Kрагујевца и Ибрахима Чаушевића из Новог Пазара.
Школа са домом за ученике оштећеног слуха из Kрагујевца проглашена је за најбољу на основу ангажовања и преданости приликом припрема школског такмичења и награђена је компјутером и пројектором.

– Млади у Србији су на ликовним радовима показали да је за њих солидарност, која је и суштинска европска вредност, лековита, брише границе међу људима, генерацијама и државама, те да није тешко бити солидаран и пратити једноставне превентивне мере које дају резултате у превазилажењу тешке тренутне ситуације. Средњошколци и средњошколке су показали и да брину о најугроженијима којима је потребна помоћ – старима, деци, трудницама, особама са инвалидитетом или неком болешћу, а да су лекари хероји нашег доба, истичу организатори овог ликовног конкурса.

– Сви ђаци који су учествовали на нашим такмичењима помогли су нам да сагледамо, из перспективе младих, талентованих људи, са каквим изазовима се сусрећу њихове заједнице, како се решавају наизглед нерешиви проблеми, која врста подршке је уродила плодом, али и дали нове идеје како подршка ЕУ може додатно да помогне развоју локалних заједница, истиче Оливера Kостић, менаџерка програма ЕУ ПРО.

Иначе, Европска унија (ЕУ) у партнерству са Министарством за европске интеграције подржава ово ликовно такмичење више од деценије и тако мотивише младе да буду креативни, али и активни чланови својих локалних заједница.

– Европска унија значајно је помогла Србији да се у 2020. лакше суочи са пандемијом ковид-19, пре свега пренаменом неутрошених средстава из ИПА фондова којима је финансирана куповина медицинске опреме и набавка медикамената, а најважнија су велика средства опредељена за постпандемијски економски и друштвени опоравак наше земље. Солидарност је постала базична тема односа Србије и ЕУ и овогодишњи радови показују да су и млади уметници, ученици средњих школа то уочили, разумели и илустровали својим цртежима. Важно је да кажемо и то да је Србија као кандидат за чланство у ЕУ демонстрирала и солидарност са државама чланицама у тешким тренуцима по њих и да се показала као земља која може да допринесе оснаживању Уније у будућности”, каже Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције.

Резултати ликовног конкурса „Солидарност нас спаја“ могу се наћи на интернет страници програма ЕУ ПРО.

Р. Н.