Bane_Spasovic   Пред реализацијом 86 пројеката 

Град Пожаревац ове године располаже са близу 4,7 милијарди динара, што је како истиче градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, највећи буџет који је наш град имао икада до сада. Добар део тих средстава планиран је за инвестиције, у износу од 1.402.000.000 динара, са најављених 86 пројеката. Иначе, буџет је достигао толику цифру захваљујући трансферима из Републике и делу пренетих неутрошених средстава.Међу назахтевнијимпројектима је прикупљање отпадних вода. Реч је о изградњи кишног колектора којим би се решили проблеми који настају приликом сваке обилније кише.

ЛЕД РАСВЕТА

Један од већих пројеката са дугорочним ефектима је постављање ЛЕД расвете. Вредност те инвестиције износи 172.000.000 динара.

На тај корак смо се одлучили због уштеде електричне енергије, каже Спасовић, и напомиње да за одржавање јавне расвете Град тренутно издваја 92.000.000 динара.Након замене расвете смањиће се трошковиза око 60 – 70 посто. ЛЕД расвету добиће Пожаревац, Костолаци насеља која им гравитирају.

DSC_0349– Само Пожаревац сада има око 11.000 сијаличних места и надам се да ћемо у великом проценту успети да их заменимо. Располажемо великим средствима преко Буџетског фонда за заштиту животне средине, надлежно Министарство дало је сагласност на овај програм, па ће реализацијапројекта бити много брже. Иначе, о јавној расвети се доста прича, замера нам се  што јена улазу у град урађена нова јавна расвета, а не ЛЕД расвета. Чињеница је да је ова инвестиција била у надлежности Републике Србије. Град је учествовао у овом пројекту тако што је обезбедиопотребне дозволе. Искрено, не могу да схватим да оваква питања и замерке упућују људи, који су били на власти 20, 30 година, обећавали грађанима јавну расвету на улазу у Пожаревац, а никада је нису урадили. За разлику од њих, ми смо овај посао завршили након неколико месеци, каже Спасовић.

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ

             Оно што грађане Пожаревца највише интересује, свакако је квалитет пијаће воде. Градоначелник наглашава да Пожаревац тренутно има здраву пијаћу воду.

– Постоје  одређени наслеђени проблеми, јер у прошлости нису доношене добре одлуке, а и координација између локалне самоуправе и ЈКП „Водовод и канализација“ је била лоша. Мислим да нису били добри и јасни планови и стратегија заштите водоизворишта и водоснабдевања, каже Спасовић, и додаје:

– Оно што смо предузели јесте смена претходног руководства и Надзорног одбора Водовода и довођење стручних  људи. Наравно, крајње решење је изградња Фабрике за пречишћавање воде и постоје потенцијали за тако нешто. Од директора ЈКП сам обавештен да су отворена два нова бунара капацитета 40-50 литара воде у секунди. Реализују се планови на касети пет, где је квалитет воде много бољи него што је тренутно на касети четири. Наравно, идемои ка томе да се реализује пројекат реверзне осмозе. Урадићемо квалитетан пројекат. Програмом заштите животне средине одобрена су средства. Уколико буде потребно, један део средстава обезбедиће ЈКП „Водовод и канализација“. У сваком случају, идемо ка томе да обезбедимо нових 60 литара пијаће воде, на основу чега ћемо у наредном периоду и те како стабилизовати водоснабдевање у Пожаревцу, наглашава Спасовић.

ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА

Век трајања постојеће градске депоније полако истиче. Крајњи рок је 2019. година. Годинама уназад у оптицају је могућност изградње регионалне депоније, али договор није постигнут, јер је проблем у локацији и решавању имовинско-правних односа.Спасовић очекује да ће се заједно са Републиком пронаћи решење и да ће се одредити локација за њену изградњу.

             Како истиче, један од већих капиталних пројеката тиче се управљања отпадом на територији града. С  тим у вези одобрена су средства за санацију постојеће санитарне депоније „Јеремијино поље“. Опредељено је и 75.000.000 за ангажовање компаније која поседује регионалу депонију и која би пре свега преузела обавезу да одвози отпад из сеоских насеља, јер ЈКП „Комуналне службе“ до сада то није радило, јер није имало капацитете. Свему томе претходиће расписивање јавне набавке.

             – Видећемо како ће све то функционисати. На овај начин грађани сеоских насеља не би били у неравноправном положају, као до сада. Највише дивљих депонија је регистровано управо у сеоским подручјима. Према катастарској евиденцији, постоји око 26 дивљих депонија. Средства у висини од 18.000.000 динара издвојена сууправо за чишћење тих депонија, каже Спасовић, и наставља:

– Размишљамо и да изградимо рециклажни центар. Већ смо остварили контакте са одређеним компанијама. Тако би се отпад сортирао, штитила животна средина, смањиле количине отпада и остварилеодређене уштеде. Уколико све буде функционисало како треба размислићемо и о могућности јавно – приватног партнерства, каже Спасовић.

НОВИ АСФАЛТ У 47 УЛИЦА

             Велики број улица ове године требало би да добије асфалт. Градоначелник  истиче број од неких 47 улица на подручју  Града. У Улици Јована Шербановића радиће се замена подземне инсталације, а наредне године и остало. Таковска ће у потпуности бити реконструисана, у једном смеру биће отворене две траке од кружног тока у центру града, Трга ослобођења, према градиштанском путу.

             – Не знам да ли ћемо успети, али у плану је монтажа спратне гараже, преко пута „Авале“. Има заинтересованих за јавно приватно партнерство. Ради се пројекат.  Наредне године у плану је реконструкција Синђелићеве улице. Веровали или не, половина ове улице нема  канализацију, а топловодна мрежа стара је више од 35 година. И Синђелићева ће као и Таковска бити у једном смеру и имаће две коловозне траке. Све ово из разлога како бисмо 2019. године отпочели са реконструкцијом у Табачкој чаршији. Наиме, планирамо да је претворимо у интегрисану улицу. То значи да уједно буде дозвољен пролаз пешацима, који ће имати предност, али и возилима, с тим што ће се возити брзином не већом од 20 километара на час, објашњава градоначелник и додаје:

             – Заједно са скупштинама станара стамбених зграда, у граду ћемо обновити фасаде, радити на побољшању енергетске ефикасности. Жеља нам је да се овај посао наредне године реализује у Табачкој чаршији. Радиће се и мурали. Већ смо анкетирали поједине станаре тих зграда и обрадовао их је овај предлог. Рекао бих и то да се ради пројекат за реконструкцију Градског парка, који ће постати један од најлепших у Србији и на Западном Балкану.

ИЗГРАДЊА „СТОП ШОПА“

             Доста дуго се у јавности причало о изградњи Авив парка. Први преговори вођени су са израелском Компанијом „Авив арлон“, међутим са преговорима се застало. У међувремену се појавила „Immofinanz“ група, која гради „Стоп шоп“ ритејл паркове, а која је Граду предложила своје планове на овом простору.

             – Прошле године појавила се понуда за продају дела Индустријске зоне, на коме је требало да се гради Ритејл парк, иза Максија. Међутим, „Авив арлон“ је одустао од изградње. „Immofinanz“ група је у овом случају била конкретнија. Купила je близу једног хектара земљишта од Града, уговор је реализован, а ми смо од тога приходовали одређена средства. Са „Arrivom Litas“ потписан је уговор о куповини земљишта на београдском путу. Издата је локацијска дозвола, урађени су препарцелација, урбопројекат, дате сагласности… У разговору са представником „Стоп шоп“ – а, у наредном периоду се очекује рушење постојећих објеката „Arrivе Litas“.  Према плановима инвеститора, наредне године, у марту, априлу, би изградња „Стоп шопа“ требало да буде завршена, објашњава Спасовић, уз напомену да је по завршетку изградње објекта нужна употребна дозвола.

             Иначе, најављује се да ће „Стоп шоп“ запослити око 350 људи, а у питању је инвестиција „тешка“ 10.000.000 евра.

КСЦ  У НОВОМ СВЕТЛУ

             У Пожаревцу је ових дана боравио нови председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић. Запажена је била и посета председника Кошаркашког савеза Србије Предрага Даниловића. Вођени су разговори о улагањима у спортску инфраструктуру.

             Извесно је да ће близу 30.000.000 динара бити уложено у Културно спортски центар, где ће се радити прилаз, нови плато, реконструисати део Партизанске улице, уредити нова паркинг места, поставити нова расвета… Такође, биће окречена хала, радиће се паркет, а стара седишта на трибинама биће замењена новим. Важно је рећи и то да ће стара седишта бити освежена, репарирана и постављена на хиподромским трибинама.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ХИПОДРОМА

             Тренутно се ради пројекат реконструкције градског хиподрома. У плану је проширење шеталишта испред трибина на 10 метара, затим изградња нових стаза, постављање наливног система, изградња санитарног чвора, постављање ноћне расвете… Биће завршени радови на адаптацији старе штале, која ће постати Музеј коњичког спорта. Градоначелник очекује да покровитељ овогодишњих Игара буде новоизабрани председник Републике Александар Вучић, који би и отворио манифестацију.

             – Град Пожаревац очекује да му буде одобрена организација коњичког дана за Куп Србије, који се иначе, до сада одржавао на Хиподрому у Београду. Коњички спорт, Љубичевске коњичке игре, као и љубичевски вишебој подићи ћемо на виши ниво. Град Пожаревац ће у наредних неколико година постати центар коњичког спорта у Европи, каже Спасовић.

             Иначе, велике манифестације логично да у град доводе бројне посетиоце од којих би неки и да преноће, па и да се дуже задрже. Пожаревац је по том питању хендикепиран, јер нема довољно смештајних капацитета, евидентан је, наиме  мањак хотелског смештаја. Овај проблем, сматра градоначелник мораће да се реши. С тим у вези он је саопштио да има заинтересованих за овај вид улагања, односно да се једна аустријска компанија распитује за могућмост инвестирања у изградњу хотела. Обавеза Града је да обезбеди локације.

М. П. 


ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА ЗА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ

Прва пријава иностраног инвеститора

_20170512_105029             Велики сам оптимиста када је реч о отварању производних погона, који ће омогућити запослење великом броју наших грађана, каже Спасовић, и додаје:

– Град је објавио Конкурс за доделу подстицајних средстава у складу са програмом локалног економског развоја у 2017. години. Прошлог петка пристигла је прва пријава инвеститора из иностранства. Видећемо како ће се ситуација даље одвијати, надлежна комисија ће проверити да ли је достављена сва неопходна документација, вредноваће се достављени бизнис план, али са сигурношћу могу да кажем да је реч о великој инвестицији. Иначе, за програм локалног економског развоја, заинтересовани су и други инвеститори, осим овог иностраног.


Од Топлификације 300 милиона

             Јавно предузеће „Топлификација“ је у овој години близу 300.000.000 сопствених средстава издвојило што за инвестиционо одржавање већ постојеће мреже, што за ширење секундарне мреже на територији Града Пожаревца. Локална самоуправа, наглашава Спасовић, има великог интереса да улаже у топлификацију како због заштите животне средине, тако и због чињенице да је овај вид грејања тренутно економски исплатив, односно најјефтинији у Србији. 


За школе 200 милиона динара

             Близу 100.000.000 динара прошле године опредељено је за предшколско васпитање, основне и средње школе. Један део тих средстава је неутрошен и враћен у буџет. Ове године у образовање ће бити уложено више од 200.000.000 динара, јер је Град аплицирао код Канцеларије за јавна улагања Републике Србије и понуђени  пројекти су прихваћени.

              За реализацију пројекта адаптације и реконструкције костолачке ОШ „Јован Цвијић“  по свим европским и светским стандардима, одобрено је око 98.000.000 динара. Такође, око30.000.000 динара биће уложено у Одељење ОШ „Вук Караџић“ у Забели. 

             – Поред овако доброг буџета, ове годинећемо од Републике, код које смо конкурисали пројектима,добити 150 – 160 милиона динара. Припремићемо се да аплицирамо код ИПА фондова програмима прекограничне сарадње, објашњава Спасовић.

Он додаје и да ће највероватније бити одобрена средства за пројекат завршетка изградње новог блока Опште болнице у Пожаревцу, који се реализује путем прекограничне сарадње између Решице и Града Пожаревца. У питању је инвестиција вредна 4.000.000 евра. Град ће у том случају учествовати са 700.000 евра и инсистирати да има свог представника у Координационом тиму за извођење радова, каже градоначелник.    


Share.

Comments are closed.

Skip to content