2020-10-05T14:08:34+02:00 5. октобра, 2020. 13:56 |

Реакције: Искорак поводом избора превозника

Поводом Одлуке о додели уговора и тока поступка јавне набавке за поверавање комуналне делатности градског и приградског превоза на територији Града Пожаревца по моделу јавно-приватног партнерства, у трајању од петнаест година, Удружење грађана „Искорак“ оцењује да је учињена неправда и нанета штета грађанима.

– Услови тендера су се мењали или допуњавали, а ми бисмо рекли прилагођавали. На срећу једних и несрећу неких других, кандидат који испуњава услове се појавио у правом тренутку, и то са подизвођачем. Важно је само да је овај „двојац“ успео да из трке избаци највећег аутопревозника у Србији, компанију „Арива Литас“, истичу између осталог у УГ „Искораку“ које надлежнима упућују питања:

– Да ли се размишљало о последицама овакве одлуке којом ће више од сто породица у нашем граду да остане без прихода? Да ли је сигурност превоза путника и посебно ученика била један од најважнијих услова за избор? Можете ли се прихватити чињеница да је једној од највећих и најпрофитабилнијих фирми у региону забоден нож у леђа? Зашто су током трајања рока за пријаве мењани и прилагођавани услови тендера? Могу ли се мерити пословни потенцијали и свеукупни капацитети компаније „Арива Литас“ и фирми које су опчиниле погоном на компримовани природни гас?  Да ли је, пре доношења одлуке, консултован Савет родитеља? Како је омогућен превоз ученика без потписивања уговора о превозу, наводи се, поред осталог, у саопштењу.

На крају УГ „Искорак“ истиче да је решење у оснивању Градског јавног саобраћајног предузећа које би могло да функционише заједно са предузећем „Арива Литас“.