2020-11-14T09:49:40+01:00 14. новембра, 2020. 09:49 |

Реч писаца јача од пошасти

Часопис за књижевност, културу и науку „Мајдан“ чији је издавач истоимени Клуб љубитеља књиге, и у години харања коронавируса, у свом најновијем броју понудио је читаоцима богато штиво доказујући да је културно стваралаштво неуништиво и изнад сваког зла. Главна и одговорна уредница Славица Пејовић са члановима Уредништва, Славицом Јовановић, Аном Дудаш и Зораном Стојићевићем Рикардом, осмислила је садржај кроз неколико делова почев од Манифестација, сусретања, преко Прозе, Меридијана, Есеја и Књижевних критика и приказа, до Простора уметности и Албума, који је посвећен Костолачкој жишки 2020.

Полугодишње издање Мајдана, не само да се завршава Костолачком жишком већ са њом и почиње. Славица Пејовић, у беседи о овом догађају, поред осталог каже: „Одржана је одмах после укидања ванредносг стања због пандемије изазване Ковидом-19…Било је то својеврсно молитвено окупљање за спасење српског народа и човечанства. 

У поглављу насловљеном Манифестације, сусретања, пишу др Јован Јањић, др Војислав Тодоровић, свештеник Дејан Лазаров и Иван Филиповић, Верослава Малешевић, Ана Дудаш, Спасенија Сладојев, Драгомир Зечевић, Радомир Андрић… Следе запажања песника на ову тему. Има их из најближег окружења али и из целе Србије и света: САД-а, Туниса-а, Аустрије, Аустралије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније, Румуније, Црне Горе, Италије, Грчке, Шведске, Словеније, Немачке. После поезије, Проза: О вирусу, башти и пепелу, о Милосрдним зверима, Месечевој сонати, о порукама из писма упућеном пријатељу Пјеру, ратним друговима – тетка Бранки, Ружици и тетка Неги, Радомиру Андрићу, Голубу…

 „Мајдан“ не би био то што јесте да подједнаку шансу не пружа ствараоцима са свих меридијана. Са по неколико песама овога пута заступљени су Данијел Пиксијадес и Ибрахим Хонђо из Канаде, Виктор Русу из Румуније и Мустафа Каибар из Марока. 

У поглављу Есеји, Јосиф Бродски пише о Надежди Мандељштам, супрузи Осипа Мандељштама, највећег песника Русије у двадесетом веку. Негде пред крај некролога аутор је забележио: „Жеља јој се остварила и умрла је у свом кревету… Нема сумње да ће на видело изаћи они који ће да вичу како је Надежда погрешно схватила своју епоху, како је заостајала за возом који јури у будућност. Као сваки други Рус њене генерације, она је само превише добро спознала да тај воз, који јури у будућност, застаје код концентрационог логора или код гасне коморе“. После овог текста је „Памфлет против песника Витолда Гомбровича“ Стојана Богдановића за кога писац у једном тренутку каже: „Када узме перо, када је наоружан, онда није лако с њим“.

Књижевне критике и прикази који су такође нашли место у овом издању „Мајдана“, размишљања су Милутина Ж. Павлова, Ане Дудаш, Голуба Јашовића, Славице Јовановић и др Војислава Тодоровића, док нам Простори уметности представљају Муберу Шабановић, рођену у Сарајеву, председницу Интернационалног удружења писаца, песника и ликовних уметника у Малмеу.

И на крају, као на почетку, о „Костолачкој жишки 2020“, само не кроз штиво већ кроз галерију.  

                                                                                                                                   Р.Р.Н.