На иницијативу Амбасаде Руске Федерације, а поводом обележавања 75. годишњице ослобођења од фашизма, руске компаније које послују у Србији определиле су средства за реконструкцију свих споменика палим руским борцима на територији Републике Србије.

Конкретно, реконструкцију и уређење Спомен констурнице палим борцима Црвене армије на Чачалици са прилазним стазама и делом главне шетне стазе и паркинг простора, донирала је компанија IDC која се бави изградњом гасовода. За ту намену ова руска компанија је издвојила 7.864.000 динара, док ће за замену 165 оболелих и осушених стабала са овог простора донирати додатна 3 милиона динара.

-Након добијене сагласности од Завода за заштиту споменика, елаборат je израдио најповољнији понуђач „Неимар пут“, а 10. априла кренуло се са радовима. Иначе, овај пројекат обухвата реконструкцију главне шетне стазе у дужини од 170 метара, изградњу паркинга са растер плочама, прилазне стазе до споменика, нове жардињере са цвећем, стазе до бисте генерала Георгија Жукова, реконструкцију горње жардињере и санацију задњег дела споменика. Такође, извршена је замена и полирање дотрајалих мермерних плоча, тако да ће радови у потпуности бити завршени 8. маја и простор бити спреман за пријем делегација поводом прославе Дана победе. Иначе, пре неколико месеци Град Пожаревац је на тендеру ангажовао Шумарски факултет за израду пројекта реконструкције и уклањања болесних, дотрајалих стабала и занављања новим, на читавом простору Спомен парка Чачалица који се простире на 28 хектара. Такође, до краја маја биће реконструисано и додатних 150 метара шетне стазе до Еколошког дома која је у лошем стању, а у наредном периоду трудићемо се да тај посао одрадимо до самог изласка из Спомен парка, истакао је Саша Ваљаревић, градски менаџер.

Он се захвалио Руској Федерацији и компанији IDC на значајној донацији за реконструкцију споменика и простора око њега, као и извођачима радова који су упркос ванредном стању успели да на време окончају радове.

                                                                           Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content