2021-11-07T10:06:11+01:00 7. новембра, 2021. 10:06 |

Рената Минић: Од књиге до душе

Свестраност наше саговорнице у правом смислу речи креће се путем чија је почетна станица књига а друга – душа. Од малена везана за писану реч и књигу, ову љубав временом „венчава“ високим звањем дипломирани библиотекар-саветник,док духовни израз исказује кроз промоцију и неговање културе, традиције и туризма. Речју Рената Минић. Рођена у Пожаревцу, одрастала је у косточачкој радничкој породици мајке Ружице и оца Добривоја-Додета, без кога је несрећним случајем остала када јој је био најпотребнији. 

– Са мајчине стране корени су из Старог Костолца, од лозе Ивановића, где су жене биле јаке и смеле, а мушкарци часни и вредни Вајфертови рудари и столари. Мама Ружица, кројачица, постала је са 33 године удовица а да би сестру и мене отхранила и одшколовала радила је најчешће од јутра до вечери за шиваћом машином. Вредна и способна, стекла је поштовање људи због спремности да несебично помаже ближњима те оснива и бива председница Удружења за дружење „Ренесанса“. Са очеве стране корени су из Липа, код Смедерева: Живковићи, поштени, храбри, и духовити људи. Љубав према књигама наследила сам од тате Добривоја, недовршеног студента економије, заљубљеника у писану реч, камионџије по нужди у „Аутотранспорту“, који је страдао на радном месту у 36. години, са сетом говори Рената.  

Основну школу завршава у Костолцу, Гимназију у Пожаревцу а дипломирала и мастер окончала на Филолошком факултету Универзитета у Београду на Катедри Библиотекарство и информатика. Професионалну каријеру почиње 2000. године у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац у којој је од  2010. до 2016. референт Одељења периодике.Тада смишља и води обуку информатичког описмењавања „Упознајте се са виртуелним светом рачунара“ из које је проистакао и приручник. За овај пројекат стекла је акредитацију Народне библиотеке Србије, па са колегиницама преноси добру праксу пожаревачке библиотеке колегама широм Србије. 

Рената на књижевној вечери са гостом Новицом Марјановићем Кефалом

УЗЛЕТ КОСТОЛАЧКЕ БИБЛИОТЕКЕ

Највише звање за рад и заслуге у библиотекарству, дипломирани библиотекар саветник, које додељује Народна библиотека Србије Рената Минић  стиче 2016. – исте године када почиње да ради као руководилац Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Костолцу. Наредних пет година уз редовне активности у Библиотеци је одржано преко 130 књижевних вечери, предавања и креативних радионица. 

– Много је писаца, академика и уметника гостовало у костолачкој Библиотеци одакле су понели лепе успомене а ова институциија је једина у Србији која окупља љубитеље фантастике. Чланови су остварили сарадњу са клубовима фантастике у Србији, откривено је више талентованих писаца а од недавно је започет серијал кратких видео прилога „Зашто волим фантастику“ са циљем промовисања фантастике, каже Рената која је иницијатор и идејни творац ове акције.

Стручне и књижевне радове наша саговорница објављивала је у панчевачком „Читалишту“, „Бележници“, „Гласу библиотеке“, „Стигу“, „Мајдану“, „Записима“, „Библиозони“,хрватском часопису за књижевну фантастику „Убик“ и бројним порталима. Свој потпис као коауторка ставила је на монографије о Библиотеци у Пожаревцу и „Костолац кроз векове“ као и стручну публикацију „Информатичко описмењавање старијих лица: приручник за библиотекаре“ а један број текстова објављен је на међународном сајту стручних радова из библиотекарства и информатике „Open access repository E-LIS“. Љубав ка популарисању културе и науке усавршила је завршивши Школу научног новинарства „Медијска лабораторија“ у Београду.

– Водећи се чињеницом да је знање универзално и да га треба да делити, 2013. године покренула сам сајт „Од књиге до душе“ презентујући поучне текстове из културе, науке, образовања и традиције које са сарадницима налазим у књигама, часописима, филмовима,Интернету…Сајт има скоро три хиљаде пратилаца и два милиона прегледа, око 5000 објављених чланака, писмену сарадњу са десетинама блогова и сајтова, библиотекарима, просветним радницима, историчарима, писцима како из Србије тако и земаља бивше СФРЈ, сазнајемо од Ренате чији је  веб сајт „Од књиге до душе“ 2019. године званично сврстан у ред серијских онлајн публикација. 

ТРАДИЦИЈА И ХУМАНТАРНИ РАД

– Од детињства сам фасцинирана старим занатима и ручним радовима, гледајући веште руке својих прабаки Јаворке и Ракиле, како ткају, штрикају и хеклају. Не бих ли сачувала од заборава традицију и обичаје мог краја покренула сам Удружење за промоцију културе, традиције и туризма које носи име као и сајт: „Од књиге до душе“. Чине га ентузијасти и креативци, дивни људи који желе да помогну у развијању и промовисању заједнице у којој живе, објашњава Минић наглашавајући да Удружење приређује изложбе традиционалних јела и радионице старих заната које су део пројекта „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“подржаног од Градске општине Костолац.  

Рената се бави и хуманитарним радом. Заједно са члановима свог Удружења спровела је много акција прикупљања потрепштина и хране за децу и старе широм Србије, и како истиче, у свим активностима има велику подршку супруга Горана и три кћери: Дијане, студенткиње Медицинског факултета, Вукосаве и Николине које похађају Пожаревачку гимназију.

– У себи имам молитву да ме живот окружи добрим људима и добрим околностима док ме кроз живот као мото води мисао Махатме Гандија: „Буди промена коју желиш да видиш у свету“ , закључује Рената Минић.

Влада Винкић