У ресторану „Извор“ традиционално тринаесту годину, трећег четвртка у новембру прослављен је долазак младог вина. Реч је о лаганом црвеном вину из текуће бербе, чија годишња премијера за винопије крајем новембра уједно означава и почетак зимских празника. Ово вино није намењено за чување, већ за праве љубитеље вина означава последњи дах минулог лета и почетак винске нове године.

Др Дарко Стојићевић, Бојан и Вук Живадиновић

Вино носи име по регији Божоле, која се простире северно од Лиона, на југу Бургундије, где се гаји углавном гаме, сорта од које се добија нежно, младо вино воћног карактера. Током јесени, у регији Божоле одржава се око 120 фестивала посвећених младом вину које се годишње прода у око 70 милиона боца у више од сто земаља света.

Уводну реч на овој лепој прослави, на којој су уз богату трпезу и пригодан музички програм отворене и упарене прве флаше овогодишњег божолеа изрекао је Бојан Живадиновић, власник ресторана „Извор“ и председник Удружења винара и виноградара Пожаревац. Он је изразио наду да ће младо вино оправдати очекивања.

Са манифестације

-Божоле се служи благо охлађен на температури од око 13 степени, а најбоље је попити га што пре, ако је могуће до Нове године или Божића. Идеја да се пију свежа, мирисна црна вина, са укусима који подсећају на воће, настала је у Француској четрдесетих година прошлог века. Суштина је да се поспеши излучивање ароматичних, бојених и других материја карактеристичних за поједину сорту грожђа. Тако добијено младо вино садржи жељену свежину, арому јагоде, трешње, црне рибизле, малине и другог воћа. Деликатно је и интригрирајуће, живахно као свака младост, једном речју примаљиво, рекао је Живадиновић.

Презентацију на тему младих вина одржао је др Дарко Стојићевић, професор на Академији техничких струковних студија Београд – Одсеку примењене инжењерске науке Пожаревац. Он је истакао да се ова млада вина добијају по посебном типу карбонске мацерације и принцип је да се попију до Божића.

Младо вино и пршута

-Првобитна идеја је била да ово вино пије нижи сталеж или радници који су одржавали винограде у покрајини око Лиона, а онда се након неколико година примене  увидело да та млада вина поседују изузетну воћност, јако лепе ароме и кренуло се са широм употребом. Пионир целе те приче везане за божоле био је Франзуз Ди Беф, који је поставио као велики маркетиншки пројекат, рекао је професор Стојићевић.

                                                                                          Текст: Д.Динић

                                                                                           Фото:В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content