2020-11-18T10:14:40+01:00 18. новембра, 2020. 10:14 |

Роман о исцељењу душе

Поштоваоцима писане речи представљен је трећи роман наше суграђанке Леле Ликар „Кристал и сузе“. На Малој сцени Центра за културу Пожаревац о делу су уз ауторку говорили Рената Минић, председница Удружења „Од књиге до душе“ и књижевник Александар Лукић, уредник овог издања.

– Пред нама је прича испуњена љубављу, осећањима и бројним дешавањима која прате једну савремену породицу у пероду који смо сви ми прошли: од инфлације до бомбардовања. Ово је роман који вреди прочитати, а ауторки желим да својим стваралаштвом и даље обогаћује како сопствени тако и живот нас читалаца, истакла је Минић.  

О роману који је својевремено био у најужем избору за престижну „Деретину“ награду  Роман године, Александар Лукић је између осталог рекао:

– Ово је роман о исцељењу душе а бура емоција која ври кроз његове редове управо му даје снагу књижевног дела са изузетном вредношћу. Маштовита књижевница пише оригинално и храбро не калкулишући и не подилазећи читаоцу. У књизи препознајемо читаву генерацију младих људи бачених у ток историје којима није остављено много избора, а њихова трагедија повезана је са трагедијом земље у којој обитавају. Главна јунакиња персонализује генерацију изгубљену у времену која лута и не зна како да се носи са околностима, али на срећу, налази светло на крају тунела.

Лела Ликар је уз овај, објавила романе „Месечари“ и „Фатум“ и збирку поезије „Девет кругова“, а свој рад у виду прича, есеја и поезије редовно презентује у књижевној периодици. Роман „Кристал и сузе“ издао је Центар за културу Пожаревац у оквиру Едиције „Браничево“.

Влада Винкић