2017-10-27T09:16:56+02:00 27. октобра, 2017. 09:16 |

РПК: Предавање о познавању и управљању финансијама

У организацији Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа и предузећа „ИФА“, а одржано је предавање на тему: „Познавање финансија – полуга за развој посла који радите“. Том приликом Биљана Трифуновић, директорка и сувласница предузећа „ИФА“ и аутор књиге „Предузетништво – мој избор“ говорила је о томе колико је у раду и развоју постојећег посла важно познавање финансија и управљање истима. Учесници су били у прилици да добију одговоре на питања: како реализовати нову идеју, како направити бизнис и маркетинг план, како доћи до додатних средстава за финансирање…

Поред свих знања и компетенција, менаџер и власник привредног субјекта треба стварно да управља својим финансијама и да на тај начин повећава профитабилност пословања.

-Трећина радно способног становништва се налази у приватном сектору што је јако велики број. Они знају своју делатност, своју струку, међутим слабе су припреме за само вођење посла. Да би добро посао могао да функционише морају стално да се прате нови трендови, нове идеје да се имплементирају, а онда је важно проверити да ли се финансијски исплати улагати новац у ту идеју или не. Такође, веома је важно да се прави бизнис и маркетинг план. Бизнис план се прави за сваку годину, а најдуже за три године, јер он нам показује где смо сада, где желимо да будемо, и како доћи до тога. Када говорим о бизнис плану, не мислим да се плаћају скупе агенције које ће их радити, него привредници кроз књигу „Предузетништво – мој избор“ добијају путоказ да сами то раде. Када раде сами, онда могу видети где су опасности, где треба да обрате пажњу, каква је ситуација на тржишту, шта ради конкуренција, које су цене и услови. Важан сегмент у пословању јесте повезивање, почевши од тога да су привредници укључени у рад Привредне коморе, али поред тога потребно је да се укључују у струковна удружења, у општа удружења привредника из једноставног разлога, јер удружујући се не само што долазе  до нових контаката (купаца и добављача) и идеја, већ се и информишу о томе како и други имају сличне проблеме које заједничким снагама могу да реше, казала је директорка предузећа „ИФА“.

Добро управљање средствима (новцем, залихама…) је један од најважнијих послова директора и власника. За доношење добрих финансијских одлука потребни су алати којима може да се провери корисност одлуке.

-Што се тиче новца, привредници најчешће мисле да новца довољно нема. Њега у суштини има, само треба наћи пут да се до њега дође. Обично се почиње са личним средствима, али касније постоје ситуације да реализацију доброг пројекта подрже инвеститори, који ће наравно учествовати и у подели добити. Постоји преко 400 инвестиционих фондова Европске уније где се може аплицирати за бесповратна средства или позајмицу под повољнијим условима. Када је у питању задуживање код банака,  привредник треба сам да оцени да ли је његов профит довољно велики да може да покрије све трошкове камате. Од великог значаја је и сама информисаност. Не може предузетник да препусти своје финансије само књиговодственој служби и да они о томе брину. Књиговође кроје од донетог материјала, али материјал доноси предузетник, што значи да у зависности од тога шта предузетник достави од документације такав ће и резултат добити. Зато је важно да он своје финансије јако добро познаје. Ништа мање није важно од тога да предузетник уме да располаже својим временом. Поред тога што га улаже у свој посао, он мора континуирано да улаже своје време у  образовање и едукацију, јер ако то не ради једноставно нестаће са тржишта или ће јако лоше пословати. Значајно време мора да посвети породици и одмору и веома је битно да штеди. Није поента да све што зарадите потрошите и да се ради за трошкове. Контрола трошкова дефинитивно мора да се прати током целе године, како се троши новац, у које сврхе, где треба повести рачуна да се мање троши. Дефинитивно, континуирана штедња је неопходна за раст самог посла, економску стабилност, сигурност и менталну снагу самог предузетника. Када зна да има неки новац одложен на страну предузетнику је лакше да крене у инвестицију, јер самим тим онда ће бити ликвидан и моћи ће на време да плаћа своје обавезе према добављачима, држави и радницима, закључила је Биљана Трифуновић.

                                                                                                                        Д.Динић