Сумирајући годину на истеку на седници  Савета Браничевског управног округа одржаној у четвртак, 15. децембра, начелник Александар Ђокић је изразио задовољство сарадњом између локалних самоуправа на реализацији заједничких програма. У питању су, пре свега, пројекти везани за енергетску ефикасност и за одлагање комуналног отпада на овом подручју.

Говорећи о спровођењу пројеката енергетске ефикасности у 2022. години, Ђокић је рекао да је у Браничевском округу више од  60 грађана искористило ову меру државне помоћи и према јавно расписаним конкурсима, заменило столарију или урадило изолацију на својим кућама и додао:

– Свака седница Савета је ове године била посвећена проблему одлагања комуналног отпада.  Сада је само питање времена када ће да профункционишу трансферне станице у Пожаревцу и Петровцу на Млави. Док се не одреди локација и изгради регионална депонија, отпад се одлаже на депонији у Лапову. Надам се да ће се до пролећа наредне године  и ово питање решити. Оно што је важно и што је наш предлог је да се комунални отпад, осим из градских средина односи из свих насељених места. У неким општинама то се већ ради, што је добро.

                         ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА

Извештај о епидемиолошкој ситуацији на подручју браничевског округа на састанку Савета поднела је др Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу. Између осталог, рекла је:

– Пандемија корона вируса која нас је задесила пре три године још увек званично траје и 2022. година је и даље пандемијска. Наше здравствене установе и радници су посао обављали у складу са захтевима и ситуацијом.

Од ковида су, према подацима Завода за јавно здравље  у Браничевском округу укупно оболеле 25.654 особе. Од 1. јануара до 15. децембра 2022. године у Голупцу је од последице ове заразне болести умрло 10 особа, у Великом Градишту 28, у Жабарима 13, у Жагубици 5, Кучеву 18, у Малом Црнићу 14, у Петровцу на Млави 27, у Пожаревцу 111 особа , укупно 226 у овој години.

Позив на ММР вакцинацију

 – Проблем је тренутно имунизација деце обавезном ММР вакцином јер у претходном периоду, највероватније због короне, део родитеља није доводио децу на вакцинацију. Зато се упозорава и страхује од могућности епидемијског обољевања од мупса, морбила и рубеле. Ове болести могу довести до компликација, чак фаталног исхода и зато је важно да деца која нису добила ову вакцину сада је добију и заштите се, закључила је др Јовановић.

– Имунизација против ковида и даље се обавља редовно у нешто мањем обиму него претходних година. Препоручена је и даље бустер доза за особе старије од 70  година и све оне који раде у колективима социјалног карактера и путницима у међународном саобраћају. Ново је и што ће се ускоро кренути са двовалентном вакцином против ковида. Она ће бити препоручена грађанима према упутству које Завод за јавно здравље још очекује од Министарства просвете, рекла је др Ана Јовановић.

У домовима здравља у току је и вакцинација против сезонског грипа. Деца узраста од 9 до 19 година могу примити вакцине против  ХПВ вируса. Ова вакцина није обавезна већ препоручена и прима се кроз више доза. Одзивом вакцинације која је започета код 540 детета, педијатри су задовољни.

   Д. Д.

                                        

Share.

Comments are closed.

Skip to content