2020-09-30T10:08:10+02:00 30. септембра, 2020. 10:08 |

Сећање на Царевца

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ и традиционалног програма „Царевац на Врачару“, у Галерији Градске општине Врачар, Општина Велико Градиште и градиштански Културни центар „Властимир Павловић Царевац“ премијерно су представили изложбу „Свилен конац – Царевчево златно гудало“, аутора мр Мирјане Дробац и професора Николе Рацкова.

У оквиру отварања, за посетиоце је  уприличен  програм под називом „Сећање на Цара“. Уз инструментални квартет на челу са Илијом Павловићем, наступили су баритон Оливер Њего и естрадна уметница Ана Бекута. Присутне су поздравили, у име домаћина, члан Градског већа задужен за културу Мирјана Митровић и Сања Стојадиновић, начелница Општинске управе Велико Градиште.

Никола Рацков

О животу и делу Властимира Павловића говорили су уметнички директор Фестивала „Царевчеви дани“ мр Мирјана Дробац и Царевчев сарадник, композитор и текстописац Радослав Грајић. Уз  звуке виолине, глумац и сарадник Фестивала Валентино Ољача, прочитао је стихове првонаграђене песме са поетског конкурса  о Царевцу.

Изложбу „Свилен конац – Царевчево златно гудало“ која кроз седам покретних паноа представља стваралаштво родоначелника наше народне музике Властимира Павловића Царевца отворио је председник Уметничког савета проф. Никола Рацков

Поставка ће у Београду бити отворена до 4. октобра, а  7. октобра, представљена у Великом Градишту, у оквиру програма 26. Музичког фестивала „Царевчеви Дани“ којим ће се обележити 125 година од рођења великог Цара.

                                                                          ЈУ КЦ

„Властимир Павловић Царевац“