2020-06-15T08:11:13+02:00 15. јуна, 2020. 08:11 |

Сећање на Максу

МИОДРАГ МАКСИМОВИЋ МАКСА (1944 – 2020)

Дугогодишњи председник Заједнице судија и контролора Србије Миодраг Максимовић Макса преминуо је у Београду после дуге и тешке болести у 76. години.


Рођен  је у Волуји. Школовао се и радио у Пожаревцу. Рукометом је почео да се бави још као средњошколац. Голманску каријеру започео је у РК „Млади радник“, а кад је овај клуб убрзо угашен прешао је у РК „Пожаревац“ и у њему бранио све до краја играчке каријере. Годинама је пленио својим интелигентним одбранама на некадашњем стадиону малих спортова у центру града (садашње двориште Политехнике школе). Генерацијски спада у ред првих квалитентих пионира овог спорта у Пожаревцу. По завршетку голманске каријере, посветио се судијском позиву. Још у Пожаревцу је стекао звање савезног судије за рукомет. Преласком у Београд, где је наставио да живи и ради, годинама је делио рукометну правду на теренима и у халама широм СФР Југославије. У пару са Браниславом Кристићем (Ваљево) као и са Тулиом Дековићем (Пореч, Хрватска), био је више пута проглашаван за најбољег судију Прве савезне рукометне лиге бивше Југославије. Више пута је делио правду у финалима  плеј – офа и националног купа. Правила рукометне игре је познавао перфектно и  стриктно их примењивао.  

Максимовић (чучи први слева) са пожаревчким рукометашима на Стадиону малих спортова

Био је члан Управног одбора Рукометног савеза Југославије. По окончању активне судијске каријере постао је комесар за судијска питања највишег степена такмичења. Под његовим надзором и уз велико залагање и посвећеност, изникло је више добрих судијских парова, од којих неки још и данас успешно суде. Био је својевремено и председник националне судијске организације и шеф судија, дуго година изузетно успешан на челу Заједнице судија и контролора  РС Србије, селектујући, осим стручног судијског кадра  и спортске раднике. Безмало су сви садшњи чланови стручно судијског органа у Србији стасали под његовим окриљем.

Максимовић је био и голман шампионске екипе РК „Млади радмник –Ветерани“ која је неколико година сјајно играла на Купу Ветерана РСЈ у Умагу (Хрватска) и пронела славу пожаревачког рукомета.

Миодраг Максимовић „Макса“ остаје упамћен као велико име пожаревачког, југословенског и српског рукомета. Био је добар друг и колега, интелегентан и частан човек великог срца.

                                                                               Текст и фото: Раде Сандић