2020-10-08T09:09:05+02:00 8. октобра, 2020. 09:09 |

Сећање на уваженог ствараоца

Пожаревац ће сутра по једанaести пут бити домаћин манифестације „Дани Слободана Стојановића“ коју по традицији организује Народна библиотека „Илија М.Петровић“ уз подршку Града Пожаревца. У складу са пандемијском ситуацијом и мерама заштите, уметнички скуп у сећање на уваженог драматурга, књижевника, професора и телевизијског ствараоца одржаће се у малој сали Центра за културу, док су програми сведени на један дан. Уз традиционално полагање цвећа на Стојановићеву бисту у Сунчаном парку, програм ће се наставити у вечерњим сатима филмом „Лудоград“, ауторке Бранке Пражић, проглашењем победника за 2020. годину на Конкурсу за најбољу драму као и представљањем прошлогодишње награђене драме Војислава Савића из Београда за дело „Како, црни човече, ништа?“, коју је Народна библиотека „Илија М.Петровић“ преточила у штампано издање.

Вреди поменути да су на овогодишњи конкурс стигла 23 рада из читаве Србије, док је жири у саставу Драгана Бошковић, театролог, Вукица Стругар, новинарка и Срђан Кољевић, филмски сценариста и редитељ, једногласно одлучио да победнички рад буде драма „Кућа Илића: драма о нестајању једне уметничке породице“ аутора Радоја Радосављевића из Мислођина код Обреновца, коме ће исте вечери бити уручено ласкаво признање „Слободан Стојановић“. 

У другом делу вечери књижевни критичар Марко Недић одржаће предавање „Прозно стваралаштво Слободана Стојановића“ док ће овај значајан културни догађај оплеменити колажни музички програм Ансамбла „Нови звучни талас“. Почетак је у 18,00 часова. 

Влада Винкић