IMG_8176Култура је одувек била делатност која повезује, унапређује, шири разумевање и сарадњу међу народима. Након многих градова Европе, од Турске до Финске, 4. маја Пожаревац је имао ту част да буде домаћин несвакидашње изложбе „Сибирски номадски свитак“, која приближава културу народа Републике Саха, са севера Руске Федерације, Јакутија.

На свечаном пријему у Градском здању коме су присуствовали Васелина Сон –ги, представница Републике Саха, Лариса Кулаковскаја, организатор руско – српске манифестације „Исех“, Георгиј Аргунов, аутор изложбе и Радосава Јовић, председница Удружења жена „Прогар“, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао спремност Пожаревљана да угосте пријатељски караван „велике и широке словенске душе“, који  промовише савремену уметност Јакутије.

-Разлог наше и ваше блискости није мало километра који раздвајају две државе, већ много братске љубави која се не смањује упркос тим истим километрима, али и историјским околностима. Оним околностима и актерима који су их иницирали, а који су често прижељкивали да та посебна веза између Србије и Русије, нестане. Разлог моћи и значаја Русије великим делом лежи у чињеници што је вековима, поред моћних владара, ратника, моћне науке и економије, имала и велике уметнике. Практично је немогуће навести било коју област уметности у којој се међу првих неколико стваралаца није нашло неко име које долази са ваших простора. Књижевност, ликовна уметност, музика, позориште, филм….  били би незамисливи без Толстоја, Достојевског, Пушкина, Рјепина, Шагала, Чајковског, Корсакова и осталих великана, златним словима уписаних у историју уметности наше планете. Драго ми је да је главни повод посете драгих пријатеља из Руске Федерације управо уметност, казао је Илић.

IMG_8224Отварајући изложбу у Галерији савремене уметности, директор Народног музеја др Гордан Бојковић нагласио је да поставка приказује савремене стилизације инспирисане културом која је од нас удаљена и географски и временски. Временски услови и људска упорност сачували су веровања из прошлости и инспирисали савремена покољења да на бази тих веровања приреде ова уметничка дела.

-Изложба је јединствена по много чему, на неки начин у нама додирује оно исконско, недовољно исказиво, али са друге стране то је својеврстан уметнички израз посебног, најхладнијег поднебља на земљиној кугли, рекао је Бојковић.

Језик свитака је симболичан са много значења, понекад реалистичан, а понекад   филозофски. Свитак је оригинална форма, ничим неограничена, отворена и разливена, која на тренутак фиксира бесконачност. Свитак као да подразумева реалност простора и времена, који остају ван граница њега самог и зато он тежи апстракцији, орнаментици и декоративој стилизацији. Неки уметници кроз свитак оживљавају архаичне слике прошлих времена, неки обрађују филозофске теме, неки су отпловили у свет апстракције, неки приказују северну естетику, неки се веома танано поигравају бојама, неки су пак остали у оквирима традиционалне културе севера и етничке ликовне традиције.

Музичку тачку на националном инструменту Саха – хомусу извеле су гошће, Веселина Сон – ги и Лариса Кулаковскаја. Иначе, изложба коју су приредили Руски дом у Београду, Град Пожаревац и Народни музеј Пожаревац отворена је за посетиоце до 19. маја.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content