2020-08-22T08:36:16+02:00 22. августа, 2020. 08:36 |

Сима Јевтић (1949 – 2020) Човек који заборава нема

На гробљу у Брзоходу, општина Жабари, сахрањен је Сима Јевтић, познати јавни и социјални радник и вишедеценијски дописник „Реч народа“ из општине Жабари.

Рођен је у Брзоходу 1949. године. Дипломирани је социјални радник и дугогодишњи директор Центра за социјални рад у овој поморавској општини. Достојно и као нико одужио се и својој општини и свом завичају. Око 500 текстова, извештаја и репортажа из свих 15 насеља објавио је овај марљиви прегалац у нашем листу о најразноврснијим темама.

   Пратио је све друштвено-културне манифестације од „Четерешког прела“ чији је један од оснивача до Такмичења села Србије, „Дана Војислава Илића Млађег“ и манифестацију посвећеној хармоникашу Вити Животићу. Објавио је две монографије песника о мотивима из његове општине: „Овај народ заборава нема“ и „Поморавски дух без међа“. Организовао је колоније сликара и од уметника је остало доста слика са мотивима из ове поморавске општине.

   Био је дружељубив, много вољен од мештана, племенит, и организатор бројних дешавања са истанчаним нервом и великим резултатима. Често, и то годинама, у Поморављу су гостовали председници Удружења књижевника Србије Срба Игњатовић, Радомир Андрић, Чедомир Мирковић, Ратко Марковић и други. Јефтић је организовао и промоције духовних књига, књижевне сусрете песника и расправе за округим столовима. Свима је позната његова посвећеност имену и делу професора доктора и његовог земљака из Брзохода Александра Ивића. И сам је био члан Удружења књижевника Србије.

   Да се могу изузети неки велики људи у малим срединама од смрти, Сима Јевтић би у Жабарима морао бити први. Али, таквих изузетака нема. Остаће жал што је прерано отишао и сећање да је постојао човек који је служио другим људима на корист и добро.

   Бог му подарио рајско насеље.

                                                                                                               

                                             С. Ристић