2020-11-24T10:35:03+01:00 24. новембра, 2020. 10:35 |

Школа „Доситеј Обрадовић“ – „Идућ’ учи, у векове гледа“

Пожаревачки Доситејевци су 20. новембра прославили 287. рођендан своје школе. Традиционални „Доситејеви дани“ испуњени бројним активностима ученика и наставника, сарадњом са предшколском установом и локалном самоуправом, који се организују две недеље уочи Дана школе, ове године су изостали услед пандемије. Поштујући све епидемиолошке мере, уместо тога, у холу школе, испред Доситејевог кутка, организована је додела плакета и признања запосленима, носиоцима овогодишњих јубиларних награда.


Почетак школске 2020/21 године

За 10 година радног стажа награђени су помоћна радница Данијела Марјановић и вероучитељ Велибор Илић. Признања за 20 година радног стажа директорка ОШ „Доситеј Обрадовић“ Ивана Јоксимовић уручила је наставници географије Даници Ковачевић, наставници енглеског језика Зорици Миладиновић и наставници разредне наставе Гордани Петковић, док је за 30 година радног стажа јубиларна награда додељено помоћној радници Влаинки Стајић. 

Овом приликом уручене су и похвалнице наставницима, учесницима републичких и међународних такмичења. Награђени су наставница математике Јелена Димитријевић, чији је ученик Никола Радовановић, 6. разред, освојио 3. награду на Републичком такмичењу из математике. Похваљени су и наставници енглеског језика Зорица Миладиновић и Александар Радовановић, затим наставница разредне наставе Андријана Радуљевић, као и наставница разредне наставе Весна Пејић, која је ове године и добитница награде Града Пожаревца поводом Дана радника у образовању.

Ученицима – освајачима једног од прва три места на свим нивоима такмичења, имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, награде су уручене појединачно. 

Наставници чији су ученици остварили запажене успехе на такмичењима

ПРВА У ОКРУГУ,  ДРУГА У СРБИЈИ

Поводом Дана школе који је, слободно можемо рећи, ове године организован под маскама, на јутјубу, фејсбук страници и сајту школе, емитован је видео приказ, продукт квалитетног тимског рада у Доситејевом духу.

Најбољи наставници у Србији

Школа је 1984. године била добила Ордена рада са црвеном заставом, годину дана касније, тачније 1985, додељена јој је Вукова награда за изузетан допринос развоја културе у СРС, док јој је 2008. године уручена Повеља културе Општине Пожаревац. Такође, два радника ове образовне установе добитници су награде за животно дело. 

Подсетимо и на то да су прошле школске године професорка српског језика Ивана Стојановић и професор др француског језика Војка Миловановић понеле титуле најбољих наставника у Србији.

Пожаревачка Основна школа „Доситеј Обрадовић“ најстарија је школа у браничевском округу, а друга по старости у Србији. Основана је давне 1733. године. 

Школска зграда је под заштитим Републичког завода за заштиту споменика културе. За ову годину планирана је комплетна реконструкција и адаптација зграде од пода до плафона коју ће финансирати Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Пожаревцем.

Према речима директорке Иване Јоксимовић, ова образовна установа броји 87 запослених и 988 ученика распоређеник у 38 одељења. 

-Школа је одувек пратила савремене токове у настави и учењу, а неки од њих односе се и на увођење продуженог боравка од школске 1973/1974. године који непрекидно ради све до данас. Наша школа је 1986/1987. године прва у браничевском округу увела радно место стручног сарадника – педагога. Такође, осврнућу се и на школску 1987/1988. годину када су уведени настава у природи и изборни предмет информатика, а две године касније, тачније 1990/1991. године други страни језик, француски. Школска 1991/1992. година остаће упамћена по комплексном методу почетног читања и писања, а 1992/1993. по покретању школског листа ,,Сунце“. Годину дана касније, 1994/1995. године, отвара се прва медијатека у граду, док је 2004/2005. започет пројекат ,,Школско развојно планирање“. Исте године Школа учествује као модел у пројекту ,,Самовредновање и вредновање рада школе“, а уједно је и основан први Ученички парламент, истакла је Јоксимовић и додала: 

-Осврнућу се овом приликом и на школску 2009/2010. годину током које је отворен први Фестивал науке (други у Србији после Београдског), затим на 2011/2012. током које школа улази у ГИЗ пројекат Професионалне оријентације на преласку у средњу школу и 2013. године постаје модел школа за професионалну оријентацију, али и на 2017/2018. годину током које је штампан први број „Доситејевог алманаха“. Морам да напоменем да девет година заредом ОШ „Доситеј Обрадовић“ организује Сајам професионалне оријентације за све ученике осмог разреда града Пожаревац. Ове године Сајам је одржан виртуелно, током реализације наставе на даљину.

Добитници признања за 20 и 30 година радног стажа

НЕГОВАЊЕ МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ

Посебну сарадњу школа остварује са бројним амбасадама негујући тиме мултикултуралност. Кроз организовање „Вечери страних земаља“ сваке школске године представљају се обичаји, историја, култура, језик, образовни систем, уметност одређене државе. Гости школе тада су амбасадори и њихови аташеи за културу. 

До сада су школски тимови организовали вечери Јапана, САД-а, Француске, Аустралије, Индије, Русије и Турске. 

-Пожаревачки Доситејевци успоставили су сарадњу и са истоименом  школом из Темишвара. Прошле године наши наставници посетили су ову образовну установу у сарадњи са Савезом Срба у Румунији, док су наши гости били ученици темишварског „Доситеја“. Подсетићу и на то да је на предлог Олимпијског комитета Србије наша школа била представик Србије на Дечјим олимпијским играма у Бакуу (Азербејџан) у смислу повезивања са школом у овом граду, а организован је и видео састанак ученика обе школе. Основна школа „Доситеј Обрадовић“ била је домаћин Олимпијског часа пре три године када је нашу школу посетио учесник Олимпијских игара у Риу стрелац Милутин Стефановић, навела је директорка. 

Добитници признања за 10 година радног стажа

ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ

Прошле школске године пожаревачка ОШ „Доситеј Обрадовић“ обележила је сто година како носи име великана српске историје, културе и просвете Доситеја Обрадовић и тим поводом објавила други Алманах под називом „У спомен Доситеју“.

Такође лане основала је и Ученичку задругу „Доситејево сунце“ и била домаћин Новогодишњег сајма свим ученичким задругама у Пожаревцу. 

Том приликом Школу је посетио помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић. 

Осим тога Доситејевце је у време одржавања завршног испита у јуну, посетио тадашњи министар просвете, науке и технолошког развоја. Тада је у школи организован и састанак Актива директора основних и средњих школа коме, су осим представника образовних установа и надлежног министарства, присуствовали и представници локалне самоуправе.

Плакета наставници Весни Пејић која је ове године и добитница награде поводом Дана радника у образовању

УСАВРШАВАЊЕ СТРУЧНОГ КАДРА

У школи се огромна пажња придаје стручном усавршавању наставног кадра. Како напомиње директорка Јоксимовић, редовно се организују и одржавају семинари од школског, до републичког нивоа. Ова установа такође, традиционлано је домаћин Окружног и Општинског такмичења из математике, шаха и верске наставе. 

-Сваки четврти ученик наше школе носилац је једног од прва три места на свим нивоима до републичких и међународних такмичења из различитих научних области и спорта. На завршном испиту ученици постижу резултате који су изнад републичког просека. У школској 2018/2019. години, ученици завршног разреда наше школе остварили  су најбоље резултате у браничевском округу, а школске 2019/2020. овај успех су потврдили. ОШ „Достеј Обрадовић“ пружа својим ученицима бројне ваннаставне активности и организује рад у секцијама. У оквиру недеља наставе на даљину, два наставника разредне наставе учествовала су у снимању и емитовању више ТВ часова за ученике првог и трећег разреда из наставних предмета српски језик и музичка култура. За следећи циклус петоро наставника наше школе снимаће наставне часове за старије и млађе разреде, а десет наставника и стручни сарадник – педагог, добили су улоге супервизора за снимљене часове, објашњава Ивана Јоксимовић. 

Школа је у складу са поштовањем свих епидемиолошких мера организовала наставу према посебном програму наставе и учења. Тако је, поред новоопремљених учионица, ове школске године, у школском врту, приређена учионица на отвореном. 

Уз помоћ донација уређен је школски врт, изграђена летња бина и поплочан део врта школе. Волонтерским заједничким радом колектива обављено је кречење, фарбање дворишне ограде и дела новоотвореног пролаза школе у циљу лепшег изгледа школског објекта.

 

ПРОЈЕКТИ И ИНВЕСТИЦИОНА УЛАГАЊА

Школа поседује савремена наставна средства и користи разноврсне наставне методе, учествује у пројектима ,,Дигитална школа“ и ,,Електронски дневник“. Такође, део је програма ,,Професионалне оријентације у Србији“, ,,Geography and me“, као и пројеката ,,Семантис“ на француском језику, „Фин пис“, „Здраво растимо“… 

Реконструкција за једносменски рад

-Школа се налази у поступку велике адаптације објекта, коју финансира Републичка канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Пожаревцем. Добијена је грађевинска дозвола и завршава се ПЗИ. На овај начин, школа ће повећати своје просторне капацитете . Предвиђена је надградња другог спрата школе чиме би се створили услови за једносменски рад. У том смислу, визија развојног плана школе је да се у њој организује једносменски рад уз целодневну наставу, у складу са потребама савремене породице. Основна школа „Доситеј Обрадовић“ је тако и позиционирана у граду, то јест да задовољава све услове за овим видом организације наставе. Доситејеву мисао „Идућ учи, у векове гледа“, наставници преносе на своје ученике кроз скоро три века постојања ове школе, подсећа Јоксимовић. 

-Током ове школске године ОШ „Доситеј Обрадовић“ ушла је у избор школа у Србији за спровођење истраживања ПИРЛС – основна читалачка писменост за ученике 4. Разреда, Планирана је у марту наредне године. Били смо домаћини отварања Еколошке дечје недеље и уз подршку Еко друштва „Пријатељи Чачалице“ у школском врту постављени су опсези високих леја, у циљу подизања еколошке свести ученика, али и поспешивања задругарства, односно прављења природног ђубрива и неговања зачинског и лековитог биља. Школа тренутно учествује и у реализацијама пројекта „Партнерство за праведно квалитетно образовање“ у организацији Центра за интерактивну педагогију, а у сарадњи са Дечјом фондацијом Песталоци“, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Наши ученици део су и програма „Школа за 21. век“ у организацији „British Council“ и МПНТР. Ову школску годину започели смо комплетно опремљени новим учионичким намештајем захваљујући пројекту „Унапређивање услова и безбедности боравка ученика у школи“. Надлежно министарство, то јест Сектор за ученички и студентски стандард и инвестиције је у ове сврхе издвојио 2.220.000 динара, истакла је директорка пожаревачке ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Р. Н.