2021-09-30T09:54:51+02:00 30. септембра, 2021. 09:51 |

Школа историје, патриотизма и православља

Након повратка ученика Основне школе “Јован Цвијић“ Костолац са Крфа, где су својим заслугама учествовали у Пројекту „Стопама наших предака“, посетили смо „Психолошки центар Костолац“ и у разговору са  руководиоцем Оливером Хајровић сазнали детаље и утиске са овог двонедељног скупа патриотизма, традиције, неговања језика, културе и православља.

На путу за Крф

– Пројекат је отпочео 2012. године уз благослов почившег патријарха Иринеја, реализује га гласило Српске православне цркве „Светосавско звонце“ и у њему учествују талентована деца из Србије, Републике Српске и Црне Горе која на едукативно-практичан начин обрађују теме са посебним освртом на историјски период I Cветског рата и боравак наше војске на Крфу од 1916. до 1918.године, вели психолог Оливера Хајровић. 

Иначе, на Крфу је боравила група матураната која је од својих вршњака проглашена за најхуманије: Маја Лозанчић, Петар Стевановић, Катарина Тасић, Марија Дражић и Вељко Павловић, као и аутори најбољих литерарних радова на тему Плава гробница, патриотизам, српска историја: Јана Ковачевић, Милица Ристић, Барбара Ивић, Милица Шебић и Петар Јовановић. Средства за путовање и учешће костолачких ученика у Пројекту обезбедила је управо  Хајровић, продајом своје књиге „Адолесценти–спој науке и праксе”.

– Млади Костолчани са својим вршњацима из поменутих земаља посетили су маузолеј – костурницу на Виду у којој се налазе посмртни остаци српских војника и Плаву гробницу, место где је у дубинама Јонског мора вечни покој нашло преко 10.000 наших предака. У Керкири, главном граду Крфа, посетили су Српску кућу и поставку о боравку Срба на Крфу од 1916 -1918. Године, Почасни конзулат Републике Србије, као и споменик борцима Дринске дивизије у Агиос Матеосу, који су подигли припадници Дринске дивизије за своје упокојене саборце. Учесници пројекта уредили су и очистивши споменик и плато око њега, а обишли су и друга историјски важна места на којима је одржан историјски час и пригодан културно-уметнички програм у коме су рецитовали, представљали животе младих српских страдалника на Крфу и пуног срца певали српску химну и песме које подсећају на та времена, сазнали смо од Оливере Хајровић.

Маузолеј костурница на острву Видо

Током боравка у Кампу Костолчани су били активни у историјским, музичким, драмским и психолошким радионицама, разговарали са свештенством, вероучитељима, слушали беседу монаха из Каруље на Светој Гори, учили  калиграфију и грчки језик, учествовали у квизовима, представама, спортским активностима, стицали вештине извиђања, самопомоћи и развијали друге способности које им могу помоћи у свакодневном животу. 

Влада Винкић