2020-04-17T23:06:52+02:00 17. априла, 2020. 20:36 |

Школа родитељства и Саветовалиште за труднице (1.део)

У пожаревачком Дому здравља се у свакодневном раду поклања посебна пажња превентивним мерама којима би се могле отклонити неправилности у трудноћи и избећи штетне последице по мајку и дете. Те активности саставни су део и Школе родитељства која постоји при Дому здравља Пожаревац већ неколико година и под координацијом је др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. 

У оквиру поменуте Школе, стручњаци из разних области пружају неопходне информације и упућују будуће и нове родитеље у потребе њиховог потомства и дају одговоре на многа питања у вези са подизањем и развојем деце. 

Међутим, услед ванредног стања у земљи због вируса ковид 19, Школа родитељства тренутно не ради, али  препоруке и савете стручњака можете пратити путем објава у новинама „Реч народа“. 

Овог пута са др Весном Лакић, уз савете трудницама поводом актуелних околности, отварамо и тему „Оплођење и физиологија трудноће“, о којој ће детаљније бити речи и у наредних неколико бројева новина „Реч народа“. 

ПРЕВЕНЦИЈА НЕПРАВИЛНОСТИ У ТРУДНОЋИ

Др Весна Лакић

Превентивне мере с циљем да се отклоне неправилности у трудноћи и избегну штетне последице по мајку и дете, у Дому здравља Пожаревац се у раду са трудницама спроводе кроз активности Саветовалишта за труднице и Школе родитељства. Реч је о психичкој и физичкој припреми труднице за порођај и спровођењу пренаталне и постнаталне заштите мајке и детета.  

– Увек се надамо  да је жена свесно и зрело заједно са  партнером донела одлуку да роди дете. Ако то није тако, жена, односно пар, се нашао затечен и неспреман, а улога наше Службе за здравствену заштиту жена је да кроз активности спроведене у Саветовалишту за труднице и Школи родитељства помогне будућим родитељима да се прилагоде том новом малом бићу у трудноћи и после порођаја, објашњава др Лакић, и наставља:  

– Треба нагласити да будући родитељи заједно чекају бебу иако је само мама трудна. У трудноћи се јављају обострано велике емоције јер парови постају свесни колико се налазе у средишту важног догађаја у својим животима. Нормално је да оба родитеља заједно пролазе кроз трудноћу и рађање детета. Данас многи очеви одлучују да заједно са својим трудним партнеркама пролазе кроз едукацију као што је Школа родитељства и психофизичка припрема за порођај, као и да присуствују порођају.

Иначе, у Школи родитељства, кроз предавања која излажу изабрани гинеколози, на дневном реду су теме „Оплођење и физиологија трудноће“ и „Порођај“, које садрже основне информације које би будући родитељи требало да знају о трудноћи и порођају.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а током ванредног стања препоруке стручњака пратите путем новина „Реч народа“. 

ВАНРЕДНО СТАЊЕ И ТРУДНОЋА

Што се тиче актуелног ванредног стања и околности које га прате, др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства, истиче да су и труднице и плод у трудноћи осетљиви на инфекцију новим вирусом ковид 19, и додаје:  

– Немамо јасна стручна сазнања о дејству вируса на плод у развоју и евентуалним последицама. Планирање трудноће у овом периоду се не препоручује.

– Уколико је дошло до трудноће треба предузети све мере које се иначе препоручују: социјална дистанца, ношење личне заштитне опреме, маска, рукавице, прање руку. Препоручује се коришћене уобичајене витаминске терапије коју прописује изабрани гинеколог. Уколико трудница има знаке респираторне инфекције или је имала контакт са зараженом особом потребно је да се јави у амбуланту за ковид 19 инфекције Дома здравља Пожаревац, где ће се проценити стање и спровести тестирање по потреби.

– Служба за здравствену заштиту жена организована је за рад у ванредним условима у складу са препорукама и алгоритмима које прописује Министарство здравља РС и ИЗЈЗ „Батут“ Београд. У Служби се не спроводе превентивни и скрининг прегледи и рутински дијагностички прегледи. Примају се сва хитна стања у гинекологији и акушерству, као и онколошки пацијенти за све потребе, наводи др Лакић.

Иначе, превентивни прегледи трудница нису обустављени и редовно се спроводе кроз рад Саветовалишта за труднице код изабраних гинеколога. 

Због ефикаснијег рада, као и да би се избегла непотребна чекања, предлаже се заказивање прегледа телефоном или мејлом. За посете из административних разлога као што су дознаке за боловања, упути за ЛKФ, продужење рецепта за хроничну терапију, такође треба контактирати телефоном или мејлом.

ginekologija@dzpozarevac.rs 

Дом здравља Пожаревац:  012 / 222 666 локал 151 или   064 / 81 58 244

Огранак Костолац:  062 / 80 75 052 или  012 / 240 352

А. М.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.