2020-12-09T13:16:01+01:00 9. децембра, 2020. 12:46 |

Смотра„Живка Матић“: Најбољи „Годо“ из Велике Плане

У Конференцијској сали Центра за културу Пожаревац, проглашени су најбољи међу најбољима XIII Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ која је од 1. до 4. децембра реализована путем youtube канала.  У можда до сада најтежим условима за организацију овог традиционалног пројекта, компактна екипа Центра за културу Пожаревац имала је снагу, вештину и ентузијазам да за кратко време до сада класични фестивал који је стекао завидан реноме широм Србије, концепцијски постави на нешто другачије основе и реализује га онлајн, уз помоћ друштвених мрежа.

Овогодишња Смотра је по избору селектора Александра Лукића у такмичарском делу гледаоцима и жирију понудила Бекетов комад  „Чекајући Годоа“ у извођењу Позоришта „Масука“ Велика Плана, представу Џоа Ортона „Шта је собар видео“  Градског позоришта Смедеревска Паланка, текст Кристијана Аристида Шерпантјеа „Црна дама“  Градског позоришта  Јагодина и комад Војислава Савића „Појава постаје масовна“ Театра „Ресава“ Центра за културу „Свети Стефан деспот српски“ Деспотовац.

Жири, који је оцењивао овогодишњу такмичарску продукцију, радио је у саставу Марија Вајнер, Валентино Ољача, чланови и Милош Јагодић председник, по свакој одгледаном комаду прогласио је најбољег глумца и глумицу представе, а то су ове године били: Марко Пантовић за креацију лика Владимира и  Марија Бановић за улогу  Девојчице у „Годоу“, Иван Јеремић за лик Николаса Бекета и Сања Дојчиновић – госпођа Прентис у „Собару“,  Петар Митић као Луј и Јелена Јовановић – Катарина у „Црној дами“ као и  Немања Радивојевић – Ратко полицајац  и Лана Стојадиновић – Ружица из киоска у деспотовачкој  „Појави“.

Почаст Живки Матић

На дан почетка Смотре, првог дана децембра, делегација Центра за културу посетила је гроб глумице Живке Матић на Старом пожаревачком гробљу. Положивши свеже цвеће и запаливши свеће, представници Центра и ове године одали су почаст уметници чије име носи Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља.

Председник жирија Иван Јагодић образлажући донету одлуку, саопштио је да ласкаву титулу Најбоља глумица XIII Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ у свој град носи Јелена Јовановић. Најбољи глумац Смотре је Немања Радивојевић из Деспотовца. Најбоља представа Смотре која носи име наше значајне телевизијске, филмске, позоришне и радио глумице која је рођена и овај свет напустила управо  у Пожаревцу Живке Матић по одлуци жирија је „Чекајући Годоа“ Семјуела Бекета Позоришта „Масука“ Велика Плана који је за сцену поставио редитељ Павле Јозић. Великоплањански „Годо“, по традицији, биће изведен у част победника наредних Сусрета варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир“, фебруара 2021. године.

Награде славодобитницима уручила је директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић, која је и затворила овогодишњу Смотру упућујући честитке добитницима и захвалност свима који су у овим тешким временима за културу пружили подршку да се традиција одржавања настави у складу са околностима: Министарству културе и информисања Републике Србије, Граду Пожаревцу, колегама из Центра за културу, селектору, жирију као и публици која је дешавања пратила путем друштвених мрежа, не заборављајући позоришну традицију чак четири надметања ове врсте које град негује.

Бојан Николић: Свака од такмичарских представа морала је бити прилагођена емитовању на youtube каналу

Центар за културу Пожаревац овом приликом упутио је посебну захвалност дугогодишњим пријатељима  Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“: „Комерцијалној банци“, цвећарама „Љиљан“, Пољопривредној школи са Домом ученика „Соња Маринковић“  и Удружењу ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ Пожаревац, који су, свако на свој начин, пружили подршку овом културном догађају.

В.Винкић