IMG_3669На изузетно високим температурама које овога лета достижу и 40 степени изнад нуле, спас од жеге нормално је да тражимо у води, било да је пијемо у већим количинама него што је уобичајено, било да одлазимо на базене или речна купалишта да се расхладимо. Колико је и да ли је вода за купање исправна, питање је које постављамо при сваком уласку у воду. У пожаревачком крају, контролу воде на основу захтева и потписаних уговора, врши Завод за јавно здравље. У граду Пожаревцу контролишу се базени Културно-спортског центра Пожаревац (велики и мали), а у осталим општинама Браничевског округа базени у Ждрелу, “Silver Lake” у Великом Градишту, у Голупцу, Шапину, Стамници и Аљудову.

Динамика узорковања је једном недељно, по Правилнику о здравственој исправности базенских вода (Сл.гласник РС 30/2017). У свим испитиваним узорцима, вода из базена за купање је била исправна, а то значи да је безбедна за здравље и да се препоручује за купање и рекреацију.

На купалиштима Сребрног језера динамика узорковања је 2 пута месечно. Према последњој анализи, вода је била исправна на Затоњској плажи уз препоруку за туширање после купања, а на Пожаревачкој и Градиштанској плажи микробиолошки неисправна. Квалитет воде за купање на Сребрном језеру је сваке године променљив, поново су узорковане све три плаже и анализе су у току.

На купалиштима Топољара крај Костолца вода је исправна, али се и овде препоручује туширање после купања.

Вода са такозваног купалишта “багери” крај Пожаревца се не контролише зато што се не зна власник тих купалишта и зато што већ дужи низ година Заводу за јавно здравље Пожаревац није поднет захтев нити уговор за контролу.

Што се тиче воде за купање из река, због непоузданости, не препоручују се за купање и рекреацију.

Из Завода за јавно здравље саветују купачима да се придржавају основних санитарно-хигијенских мера: да избегавају купање ако је особа прехлађена, ако има цревне тегобе, ако је много гладна, такође се не треба купати непосредно, након обилног оброка, а поготово не у стању алкохолисаности или под дејством наркотика и са неким гнојним променама на кожи.

Купачима на базенима после сваког купања препоручује се туширање, а пре уласка у базен пролазак кроз дезинфекционо средство дезо-баријеру пре уласка у базен.

Вода или лимунада

Током сунчања треба уносити доста течности, најбоље воду или лимунаду, а не газиране напитке. Ове године сунце је изузетно јако, на плажу не треба кретати без капе односно шешира на глави. Расхлађење у топлим летњим даним треба потражити у базенима и купалиштима за које се зна да редовно испитују квалитет води и да је она хигијенски исправна за купање.

Share.

Comments are closed.

Skip to content