Традиционални Спасовдански сабор народног стваралаштва Србије у Жабарима је протеклог петка и суботе окупио велики број учесника и посетилаца. Првог дана,који је за тему имао дечије фолклорно стваралаштво,  наступала су културно-уметничка друштва општине Жабари, малишани вртића „Моравски цвет“ из Жабара, КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина, КУД „Вељко Дугошевић“ из Кучева, КУД „Стеван Синђелић“ из Свилајнца, КУД „Света Тројица“ из Бобова и КУД ОШ „Карађорђе“ из Раче.


Другог дана манифестације уследила је ревија фолклора са тематским приказом „Кореографија мога краја“, у којој су учествовали КУД „Бард“ из Србобрана, КУД „Александрово“ из Суботице, КУД „Први партизан“ из Ужица, КУД „Абрашевић“ из Ниша, ЦЗНТК „Абрашевић“ из Крагујевца и КУД „Жабари“ из Жабара.

Разлози за тематско дефинисање другог дана манифестације су очување традиционалне народне игре из краја из ког културно – уметничка друштва долазе и представљање локалних заједница са народним ношњама које се разликују од једног до другог краја наше земље.

Спасовдански дани организовани су у сарадњи са кореографом и председником Удружења кореографа Србије Војином Јовановићем, који је својим несебичним залагањем дао велики допринос овој манифестацији. Уз њега, стручну комисију, која је пратила наступе свих КУД-ова, чинили су и кореограф Горан Пауновић и потпредседник Удружења кореографа Србије Драган Пантелић. У програму је учествовала и Милена Минић из Оревице, која је већ две године за редом носилац ласкавог признања Прваха рмоника Србије. Поред културно-уметничког програма, чланови Удружења потомака бораца у Првом светском ратусу у својим просторијама уприличили изложбу о пробоју Солунског фронта, Стогодишњици завршетка Првог светског рата, као и о детаљима из живота тог времена.

Организатори ове велике манифестације су ЦЗК „Војислав Илић Млађи“, МЗ Жабари и мештани насеља Жабари, под покровитељством Општине Жабари.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content