2020-08-22T08:51:07+02:00 22. августа, 2020. 08:10 |

Специфичност стишког краја

Општина Мало Црниће иако махом пољопривредна, због централног географског положаја у Браничевском округу заједно са осталим општинама Браничевског округа учествује у туристичкој понуди овог региона.

Општина је препознала значајних културно историјских споменика и природних могућности за провођење слободног времена и кроз буџет и одличну сарадњу са Туристичком организацијом општине Мало Црниће постиже све већи напредак у туристичком смислу.


М.Антонијевић

М.Антонијевић

-Последњих година успели смо да истакнемо значај споменика Врањевац који постаје препознатљив на републичком нивоу, манастир Заова бележи све већу посету, а у сарадњи са Туристичком организацијом постојеће манифестације смо подигли на виши ниво, али и подржали нове које су изазвале велико интересовање посетилаца. Фолклорни ансамбл општине Мало Црниће основали смо 2018. године, који је са новом кореографијом „Народне игре и песме из Стига“ комплетирао свој репертоар. Намера Општине је да очувамо туристички бренд како са Туристичком организацијом, тако и са свим туристичким субјектима општине Мало Црниће, наглашава председник општине Мало Црниће Малиша Антонијевић.

 

 УДРУЖЕЊА ЖЕНА И ГАСТРОНОМИЈА 

 

Јасна Јовић

Јасна Јовић

Директорка ТО Јасна Јовић истиче да стишки крај, гурмански специјалитети, домаћи производи, здрава храна, природа, све оно што представља општину Мало Црниће и чини је другачијом, тешко би дошло до изражаја да не постоји свест становништва о вредностима и лепотама традиције и културе. Туризам сваког поднебља, осим инфраструктурних садржаја неоспорно много зависи од наизглед подразумевајућих компоненти као што су гостопримство или гастрономија. 

-Јак печат и заувек убележена сећања са путовања оставља добар домаћин, непосредност, осмех, одлична кухиња, нови производи, чудни укуси, специфичности краја. Значајан учинак у очувању традиционалне кухиње и представљању културног наслеђа једног краја које се преноси с генерације на генерацију заузимају удружења жена. Веома активна два удружења жена са територије општине Мало Црниће у природи и традицији налазе задовољство које се не може научити, казала је Јасна Јовић.

Удружење жена „Гергине“ из Кобиља

Удружење жена „Гергине“ из Кобиља

Већ многима препознатљиво, Удружење жена „Гергине“ из Кобиља припрема традиционална јела као што су корнорате, жмаре, сарму у виновој лози, крвавице, јела од коприве или старинску проју. Несвакидашњи производи маме радозналост пролазника на етно манифестацијама са којих одлазе препуни утисака и нових укуса. Чланице удружења посебну пажњу привлаче својим наступима на манифестацијама у уникатним,  ручно израђеним хаљинама, које савршено пристају јединственој фигури и карактеру. Бројни вежени, плетени и хеклани ручни радови обогаћују промоцију „Гергина“ како у општини Мало Црниће, тако и на бројним манифестацијама широм Србије у сарадњи са више од 20  других удружења жена.

Удружење жена „Сестра Јелица“

Удружење жена „Сестра Јелица“

Удружење жена „Сестра Јелица“ 2007. године спојило је у један тим домаћице, песникиње, професорке и жене инжењере са циљем дружења и оснаживања жена на селу. Од оснивања до данас можемо слободно рећи да су најмлађе чланице одрасле уз ручну радиност, вез, плетење и хеклање. Удружење негује традицију и културу општине Мало Црниће и кроз импозантну колекцију грнчарских предмета старих и преко 100 година. 

Д.Д.

Пројекат суфинаснира Општина Мало Црниће.

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.