2021-01-21T12:34:28+01:00 21. јануара, 2021. 12:34 |

Специјална награда „Олуји страсти“

III МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС „ДВА ПЕРА У ЈЕДНОМ ДАХУ“

Ових дана из штампе је изашао Зборник са III Међународног књижевног конкурса „Два пера у једном даху“. Наиме, Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ у Костолцу покренуо је пре неколико година ову манифестацију са циљем да два до три аутора заједнички напишу песму, кратку причу, писмо или афоризме, најбољи награде а да се од најквалитетнијих радова штампа и промовише истоимени Зборник.На III Конкурс пристигао је велики број радова а жири кога су чинили књижевници Ана Дудаш, проф. др Јован Јањић и Видак Масловарић донео је следеће одлуке: Специјална награда Златна пера за изузетну поетску снагу песме „Олуја страсти“ („A storm  of passion“) припала је Абдалаху Гасмију и Јафи Џилиси из Туниса.

У групи песника из Србије прву награду за песму „Јер смо волели“ освојили су Слободан Ђуровић и Ана Правиловић Алинор, другу Данијела МилаНова и Драган Радосављевић за песму „Мој план Д“ и трећу Оливера Шестаков и Јадранка Ћулум за песму „Да нам је“. У категорији песника из других земаља прва награда припала је Ђузепеу Милели и Велии Белдучи из Италије за песму „Лептир и цвет“ („La farfallina e ol fiore“), другонаграђени су   Алесандро Маркучи Пиноли од Валфедине и Марија Тереза Инфанте за песму „И онда?“ („E poi?“) такође из Италије док је песнички двојац  Јадранка Тарле Бојовић  и  Љубица Катић  трећенаграђен за песму „Љубав иза прозора“. У категорији песника из различитих земаља прву награду добили су Ђузепе Боерето и Славица Пејовић (Италија и Србија) за песму „Бисера расутих прича неухватна“, другу Кристијан Ђаковић и  Зорика Павловић Давидовић  (Босна и Херцеговина и Србија) за песму „Где си почао свете“, док је ауторски пар Љуба Рекић и  Биљана Стојићевић Текстописац (Аустралија и Аустрија) трећенаграђен за песму „Преко океана“. У категорији прозе за дело „Љубав у доба короне“ прву награду добиле су Александра Николић Матић и Негослава Станојевић, другу Катарина Кујунџић и Илинка Марковић за „Римску илузија“ а трећу Валентина Милан Дабић  и Летица Миловановић за остварење „Ја јој реко!“. У категорији најлепшег писма награду су освојили Цвијетин Баја Лобожински и Миљана Петојевић за писмо „Најдража убави моја“ док су Свето Стаменов и Искра Чоловић награђени за „Десет афоризама из малог мозга“.

Према речима организатора и предлогу жирија манифестације „Два пера у једном даху“, промоција Зборника и уручење награда одржаће се у Пожаревцу током фебруара или марта у складу са прописаним мерама Кризног штаба и здравствене ситуације у земљи.

Влада Винкић