2020-12-29T10:47:23+01:00 29. децембра, 2020. 10:47 |

Сребрна медаља за „Дунавску лиру“

Дечији хор „Дунавска лира“ из Kостолца, под диригентском палицом Марије Митић, на првом Међународном фестивалу хорова „Мелодианум“, одржаном од 11. до 13. децембра у Kикинди, освојио је сребрну медаљу. Пропозиције фестивала, који је био такмичарског типа, подразумевале су слање три аудио и видео снимка композиција које је хор најбоље извео у последњих годину дана.

„Дунавска лира“ је учествовала у Д категорији, у којој су се такмичили дечији хорови. На основу оцене стручног жирија, костолачки хор је добио 84 бода и освојио сребрну медаљу, одмах иза Градског дечије хора Kултурног центра Зрењанин, који је са 91 бодом освојио злато.

Такмичење се одвијало у 12 категорија, а пријавила су се 42 хора из земље и иностранства, са 1.200 певача из седам земаља. У жирију фестивала били су проф. др Биљана Јеремић, проф. др Десанка Тракиловић, проф. др Димитрије Големовић, проф. др Драгана Сарајлић, Марија Витас, проф. др Соња Радиновић, Игор Сарајлић и др Јелена Тракиловић. Због пандемије коронавируса хорови нису могли да дођу у град на северу Баната, већ су певали онлајн. Титулу апсолутног победника жири је доделио вокалном ансамблу „Бревис“ из Осијека у Хрватској. Овај Међународни фестивал хорова први пут је организовао „Kултурни центар Kикинда“.

– За такмичење сам сазнала од Српског хорског савеза, каже диригент хора МаријаМитић и наставља:

– Пропозиције за Д категорију, за коју смо се пријавили, биле су да пошаљемо три видео снимка извођења хорских композиција по слободном избору. Две композиције су морале бити „a capella“, а једна са инструменталном пратњом. Максимално трајање 12 минута. Једино што је сужавало избор композиција је временски период настанка снимака, а то је да не буду старије од 1. септембра 2019. године. Срећом, захваљујући родитељима који су својим телефонима снимили концерт у фебруару ове године, неколико снимака смо искористили за одабир. Дечији хор „Дунавска лира“ представио се са три композиције – Мндра мја,  аранжман Илије Рајковића, затим „Joshua-Gospel“, „Ukuthula- Traditional from Na- tive“.

Четири успешне деценије

Успех у Kинкинди заокружио годину у којој „Дунавска лира“ обележава вредан јубилеј, 40 година постојања и рада. Хор је основан 24. октобра 1980, када је имао и први наступ. Име му је дао Милош Јањетовић, некадашњи уредник листа „Глас произвођача“, члан хора и творац идејног решења за
амблем. „Дунавска лира“ настала је захваљујући диригенту Добрици Митићу. Хором и оркестром данас руководи Марија Митић, која је диплому диригента стекла на Факултету музичке уметности у Београду. Њихов репертоар одликује разноврсност: духовна и црквена дела, страни и домаћи аутори, композиције са етно мотивима, госпел (црначка духовна музика), као и модерна рок музика. За четири деценије постојања, хор је освојио многа признања, повеље и дипломе, међу којима су најзанчајније: Повеља културе Града Позаревца, Плакете ГМЗ Kостолац, признања на сусретима радника ЕПС-а… Најзначајнији наступи били су на Вуковом сабору у Тршићу, Фестивалу омладинских хорова у Новом Пазару, на фестивалима у Пољској, Црној Гори, „Распевани џивџани“ на Kоларцу у Београду, затим, на Фестивалу омладинских хорова у новосадској Синагоги, на Равној Гори, где је са хором певало 100 хиљада људи. Значајни су и наступи у градовима широм земље, у бившим републикама СФРЈ, као и у црквама и манастирима.

– Нисам очекивала овакав резултат, с обзиром на то да се за цео фестивал пријавило 50-ак хорова и група певача. Посебно што су неки хорови имали и студијске снимке, професионално одрађене, па је и сам утисак другачији када је звук у питању. Међутим, нешто ми је говорило да радим праву ствар, истиче Марија.

П. Животић