2020-12-08T14:03:25+01:00 8. децембра, 2020. 14:03 |

ССП Пожаревац о људским правима у Србији

Пожаревачки одбор Странке слободе и правде, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, издао је саопштење у којем даје оцену људских права у нашој друштвено политичкој заједници, са акцентом на изборном праву, као политичком праву које заједно са осталим Уставом прописаним политичким правима представља право појединца на демократију, наглашавају у саопштењу.

– Устав прописује најпре активно бирачко право, односно право сваког пунолетног, пословно способног држављанина Републике Србије да бира своје представнике. Да би се неко сматрао пунолетним, пословно способним држављанином Републике Србије логична претпоставка је да је тај неко жив. Бројне објаве које смо могли видети, пре свега, на друштвеним мрежама, о позивима за гласање преминулим лицима, указују на то да се остварење овог сегмента изборног права не може сматрати потпуним. Уставом је даље прописано пасивно бирачко право, односно право сваког пунолетног, пословно способног држављанина Републике Србије да буде биран. Немогућност представљања програма и идеја опозиције на јавном медијском сервису и телевизијама са националном фреквенцијом, одсуство критике власти, како од стране опозиције, тако и струке на поменутим медијима, изношење лажи и увреда од стране истих тих медија и представника власти, доказ су да је Уставом зајемчено пасивно бирачко право само мртво слово на папиру. Са друге стране, грађанима се на овај начин ускраћује право да правовремено, истинито, потпуно и објективно буду информисани о програмима и активностима свих политичких актера, наводи се између осталог у саопштењу ССП Пожаревац.

Додају и да се Уставом прописана једнакост изборног права такође крши, као и могућност слободног опредељивања бирача и њихове заштите од сваког утицаја који би онемогућавао изражавање стварне воље. Тврде и да је на делу грубо кршење уставне одредбе којом се прописује да је гласање тајно и лично.

– Људска права представљају границу коју ниједна државна власт не сме да прекорачи уколико је организована на демократским начелима, јер без људских права нема ни демократије у једном друштву, истичу у пожаревачком Одбору ССП и грађанима честитају предстојећи Међународни дан људских права.