Кроз пожаревачку канализацију дневно се у Брежански канал, па даље у Велику Мораву одлије између 8.000 и 9.000 кубика отпадне воде. То је количина фекалне воде када нема падавина. А када их има, као што је то било овог маја, та количина се креће од 11.000 до 15.000 кубика. Тако евидентирају мерачи на излазу у Брежански канал.

Право је питање шта та прљава вода носи и колику штету прави?

КЕСЕ, ШУТ И ПРЕРАЂЕНО УЉЕ

У канализациони систем се убацује све и свашта: лименке, кесе, флаше, комунални отпад, текстил и, веровали иле не, грађевински шут.

У црпној станици код болнице недавно је нађено више од 200 литара прерађеног уља за које се не зна ко га је и где убацио. На страну што то онеспособи пумпу и направи загушење и материјалну штету, део уља које се иначе одлаже на посебан, законом регулисан начин, продре до Брежанског канала и вероватно до Мораве.

-Додатни проблем је што се уље лепи за ободе цеви и задржава остали материјал који се баца у канализацију, каже Александар Димитријевић, директор ЈКП „Водовод и канализација“ и додаје:

– Убацивањем комуналног отпада неко тренутно решава свој проблем, а направи хиљаду других, од плављења фекалним водама свог или комшијског подрума, до штете на мрежи. То је доста узело маха и свакодневно морамо свашта да вадимо из канализације.

Апел

Из ЈКП „Водовод и канлизација“ апелују на грађане да канализацију користе искључиво за отпадне воде. Свакодневна запушења шахти на разним локацијама у граду су производ бацања комуналног и другог отпада у фекалну канализацију. Тако долази до изливања и тиме и  угрожавња не само система него и сопствених и туђих дворишта.

За отпушавање фекалних цевовода, шахти и санирање штете, Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ има механизацију која ради под великим притиском, али често радници интервенишу ручно, јер машине не помажу, каже Димитријевић:

– Најдрастичније је, а често се дешава, када отпад запуши 5 до 6 метара цеви. Тада имамо озбиљан проблем и посао. Долази до оштећења цеви и то је велика штета и угрожавање корисника. Последица запушења је изливање из шахти, што је пре свега опасно по здравље грађана.

Чврсти отпад, који се баца у канализацију, углавном завршава на црпним станицама и то прави још веће тешкоће, кваре се пумпе, прегоревају, не могу да одреагују и стварају се трошкови.

Недавно је, после невремена, дошло до запушења црпне станице у Змај Јовиној улици. Пумпа снаге 40 киловата затрпана нанетим ломом, престала је да ради. Радници су дизалицом извукли пумпу и уз њу, наталожено смеће у дужини од преко пет метара.

КАДА БЕТОН ЗАМЕНИ ТРАВУ

Кишна канализација у Пожаревцу функционише, мада има и доста повезивања кишне на фекалну канализацију и обрнуто. Велики број корисника, који имају дворишта, прикључују одводне и дренажне канале на фекалну уместо на кишну канализацију. Проблем је што је све мање зелених површина у двориштима, која упијају падавине. Више је бетона и онда се сва вода, али и отпад, сливају у фекалну канализацију. Преко тих дренажних канала, нарочито са брда, када су велике кише, доста шљунка и песка упадне у фекални одвод и ствара додатне проблеме и интервенције којих је овог пролећа било доста.

Д. Деурић

Фото: ЈКП ВИК

Share.
Leave A Reply

Skip to content