2020-11-07T23:27:09+01:00 7. новембра, 2020. 23:27 |

Шта се згоди кад мачак у чизмама ходи

Данас је у Малој сали Центра за културу Пожаревац, уз све прописане превентивне мере заштите од COVIDA 19, изведена представа Дечијег драмског студија Позоришта „Миливоје Живановић“ „Миш-маус, кућа-хаус илити Мачак у чизмама“.


Стицајем околности, њено прво извођење пред пожаревачком публиком приређено је уочи пандемије короне, те је у циљу заштите како извођача тако и публике, начињена вишемесечна пауза. Подсећања ради, реч је о комбинација лутка-игре и такозване „живе“ глуме на сцени а дело су редитељски потписали Драгиша Косара из београдског позоришта „Пинокио“ и Слободан-Боба Степић, професионални драмски стваралац.

Комад „Миш-маус, кућа-хаус илити Мачак у чизмама“ настао је на на основу бајке „Мачак у чизмама“ Шарла Пероа први пут објављене 1697. године који је адаптиран и за ову прилику прилагођен како од стране Косаре и Степића, тако и чланова глумачке екипе Дечије сцене Позоришта „Миливоје Живановић“. Сјајно урађене лутке за представу у којој су младе глумачке снаге одлично снашле радио је Борисав Стојиљковић уз помоћ  наше суграђанке Тине Лепосавић која је осмислила костиме.

Вреди поменути да је Дечији драмски студио Позоришта „Миливоје Живановић“ под руководством Слободана-Боба Степића током протекле сезоне освојио десет награда широм земље за представу „Кирија“, а недавно са успехом наступио у ревијалном делу Фестивала драмских аматера села  Србије у Малом Црнићу.

Наиме,  на 49. „ФЕДРАС“-у признање жирија публике „Најбољи глумац представе“ понео је читав ансамбл који је играо у „Кирији“!

В. Винкић