2020-08-20T10:05:54+02:00 20. августа, 2020. 10:05 |

Стих из срца не зна за границе

Сутра почиње девети Међународни песнички сусрет „Орфеј на Дунаву“. Првог дана, 21. августа, у Конгресној сали Хотела „Дунав“ у Пожаревцу одржаће се Међународни округли сто „Жена – мит и стварност“ о родној равноправности уз представљање зборника радова, дискусију и видео презентацију на ову тему. Потом је планирана промоција заједничког Зборника поезије „Букет ружа и јасмина“ песника из Туниса и Србије о коме ће говорити приређивачи Абдалиах Гасми, председник туниског Салона културе у Солиману и Славица Пејовић, председница Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ Костолац. Стихове ће казивати гостујући и домаћи песници. 

– Овогодишњи „Орфеј“ биће прилика да се јавно промовишу и радови са Међународног песничког видео маратона „Песници у доба короне“ који је као јединствен пројекат, реализован током ванредног стања због пандемије, каже Славица Пејовић наглашавајући да ће се другог дана Сусрета, у суботу 22. августа програм наставити у костолачком Мотелу „Дунавски драгуљ“. Овај део резервисан је за песничко дружење, уметнички програм и доделу награда и признања, док ће се у поподневним сатима промовисати Зборник „У загрљају река“ и казивање стихова песника из Туниса, Румуније, Русије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије.

– Чињеницом да свет потреса пандемија коронавируса, програм је подложан одређеним изменама, док је број учесника ограничен. Такође, као домаћини, потудили смо се да обезбедимо адекватне маске и рукавице и применимо и поштујемо социјалну дистанцу, што се, надам се, неће одразити на квалитет овогодишњег „Орфеја“. Из угла уметника речено, стих настао из срца не зна ни за границе ни за пандемије,  каже Пејовић. 

Одржавање 9. Међународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву“ помогли су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије и Градска општина Костолац.

Влада Винкић