2020-10-31T19:35:56+01:00 31. октобра, 2020. 19:28 |

Стишка насеља кроз имена, топониме, специфичности

Синоћ је у Пожаревцу представљена књига „Ономастика Малог Црнића“ аутора проф. др Голуба Јашовића и мрс Славице Јовановић. О издању које даје значајне податке о антропонима (презимена или породични надимци и њихово порекло), као и топонимима (имена насеља и географска одредишта), уз ауторе су говорили  проф. др Јордана Марковић, проф. др Драган Илић рецензенти и мрс Марија Запутил професорка Пожаревачке гимназије.

Посебно занимљив податак који су посетиоци имали прилику да чују је да ово издање обрађује и представља око 9000 појмова са територије 19 насеља и то 14 са подручја Стига и 5 шире територије Пожаревца.  Један од занимљивих сегмената на промоцији био је кратак осврт на изглед једног сеоског гробља, које је кућама подигнутим за почивше мештане, постало својеврсна атракција. У дугом истраживачком и  аналитичком раду  на овом делу, Јашовић и Јовановић имали су велику подршку појединаца из ромских, влашких и српских средина, док су између осталих, као информатори, помоћ пружили Радиша Стојићевић, Мирослав Мире Митровић, Милић Антонијевић и Златија Радовановић. Ова књига представља куриозитет јер је до сада прво такво издање које се односи на једну општину, имајући у виду да се ономастика ради искључиво за много шире територије, попут округа.

Промоцију је организовала Народна библиотека „Илија М.Петровић“ у Малој сали Центра за културу Пожаревац у складу са препорученим мерама превенције и заштите од короне.  Као издавачи књигу „Ономастика Малог Црнића“ потписују  Библиотека „Србољуб Митић“ Мало Црниће, Филозофски факултет Косовска Митровица и Друштво за српски језик и књижевост за Бранчевски округ.

Влада Винкић