2020-11-12T13:41:36+01:00 12. новембра, 2020. 13:10 |

Стручни скуп: Како подмладити новинарску професију

 

У Пожаревцу, у организацији предузећа „Пресентинг медиа“ и Регионалног интернет портала „Е-Браничево“, одржан је округли сто са темом „Зашто млади неће у новинарство – хоће ли професија преживети на локалу?“.

О овој теми су говорили Андријана Максимовић, директорка најстаријег пожаревачког медија „Реч народа“, Милорад Тадић, власник и директор „Боом 93“, Бранислав Петровић, власник РТВ „Млава“ из Петровца на Млави,  професор Драшко Грујић, председник удружења „Сунце“  из Пожаревца, иначе, запослен у Школској управи Пожаревац, потом, Михајло Јовановић, омладински активиста, аутор подкаста „Млади за младе“ и председник омладине Удружења Рома Браничевског округа и Ана Грујић, одговорна уредница портала „Е-Браничево“. Модераторка округлог стола била је новинарка Оливера Милошевић.

После двочасовне дебате учесници су донели закључке и препоруке које ће бити прослеђене надлежним  институцијама, новинарским удружењима и организацијама које се баве медијима.

Заједничка оцена је да постоји доста озбиљних разлога због којих млади неће у новинарство. Kао кључне препреке идентификовани су: актуелно стање у медијима уопште, проблем финансирања, лошу плаћеност новинара, однос власти према медијима и новинарима, локално школство које не усмерава младе да новинарство одаберу као позив, потом, недовољну спремност медија да младима пруже слободу у креирању садржаја за своју генерацију, као и проблеме у организацији локалних медија да се на одговарајући начин посвете младим новинарима.

Закључак је да би младима требало дати шансу да искажу свој таленат и интересовање, да је неопходно подмлађивање локалних редакција. Потом, интензивнија сарадња редакција са школама и новинарским секцијама са циљем мотивисања ученика да се баве новинарством. Потенцирана је и идеја о удруживању локалних медија ради сарадње у правцу даље професионализације. Такође је закључено да би требало подржати иницијативу Асоцијације локалних медија „Локал прес“ да се преко конкурса издвоји најмање 20 процената новца за садржаје за младе.