2020-08-08T09:00:04+02:00 8. августа, 2020. 09:00 |

Сусрет са природом

Лето, омиљено доба године за већину популације, не без разлога. Бројне могућности за провођење слободног времена у природи, дружење са пријатељима, могућност да се осамите на пецању, у друштву распалите роштиљ, возите бицикл, шетате по природи, купате се, једном речју – хедонизам! 

Велики број Пожаревљана и Петровчана  неретко долази на  излетишта у општини Мало Црниће или базене због сусрета са природом и релаксације ван града. Вожња бицикла до језера Заова, одмор на Клупи љубави и обилазак манастира некима представља устаљену активност и можемо са сигурношћу рећи да општина Мало Црниће нуди прегршт могућности за оне који воле да оплемене живот несвакидашњим уживањима. 

-Иако немамо велики број смештајних јединица, располажемо смештајним капацитетима који испуњавају очекивања свих категорија туриста који долазе из удаљених крајева. Неки од ресторана поред традиционалне српске хране припремају специфичну влашку кухињу која нуди нове укусе или можда предлог за обогаћивање сопственог менија код куће. У данашње време конзумирање најслађег домаћег меда, сира, кајмака, млека, чварака, ракије или брање непрсканог сезонског воћа са дрвета, представља привилегију само појединаца. Поред тих, за нас уобичајених ствари, Мало Црниће нуди и бројне предлоге за активан одмор у природи, истиче директорка Туристичке организације Општине Мало Црниће Јасна Јовић.

БАЗЕНИ, ЈЕЗЕРА, ПЕШАЧКЕ СТАЗЕ

   Јасна Јовић

Убедљиво први на листи летњих чаролија су базени који највише привлаче млађу популацију. „Олимпик“ у Шапину одише чистоћом и добром музиком, „Оаза“ у Смољинцу етно духом и домаћом атмосфером, а „Влашки драгуљ“ у Аљудову је јединствен по броју спортских терена чија употреба улази у цену карте. Свакако, рад базена ове сезоне одвија у складу са препорукама и прилагођен је тренутној епидемиолошкој ситуацији. 

На територији општине Мало Црниће дуги низ година заступљени су лов и риболов. Два ловачка удружења годишње угосте велики број ловаца са територије целе Србије који често бирају нашу општину због провереног гостопримства и позитивних утисака које носе са бројних манифестација. Ловна површина од укупно 24.000 хектара располаже срнећом дивљачи, фазанима, зечевима, лисицама, шакалима, дивљим свињама и препелицама. ЛУ „Стиг“ Божевац Смољинац располаже и са тереном за тренинг и обуку паса и броји више од 300 ловаца док их ЛУ „Млава“ има више од 100. 

Пецање на Заовачком језеру

Језера Заова и Змајевац представљају изазован амбијент за бројне пецароше због додатних садржаја. Дозволе за риболов издају „Србија шуме“ и „Гроф“ МБМ из Пожаревца са ценом за грађане до 65 година на годишњем нивоу од 7.000 динара, недељном нивоу 2.000 динара и дневном нивоу 1.000 динара. Језера су богата рибом, а најчешће су шаран, штука, амур, сом и смуђ.

Општина Мало Црниће погодна је за шетњу, пешачење, боравак у природи и удисање свежег ваздуха. Предлог Туристичке организације Општине Мало Црниће је пешачко рекреативна стаза са поласком из насеља Кула. Стаза је трасирана планинарским симболима у сарадњи са планинарским клубом Вукан из Пожаревца и пролази поред манастира Брадача, споменика Врањевац и врха Бубањ, после кога следи повратак истим путем. Шетња кроз природу са обиласком значајних културно историјских споменика из XIV века и споменика који је подигнут као сећање настрадалима у периоду између 1912. и 1918. године са територије браничевског округа оплемењује посетиоцима дан прекрасним видиковцима, кисеоником и позитивном енергијом.

Д.Д.

Пројекат суфинаснира Општина Мало Црниће

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.