2020-12-01T21:01:19+01:00 1. децембра, 2020. 11:37 |

Поводом Светског дана борбе против сиде: Онлајн кампања

Ове године уз подршку Града Пожаревца и Тимочког омладинског центра (Зајечар), поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, Омладина ЈАЗАС реализује кампању „ТЕСТирај се на ХИВ, сазнај свој ХИВ статус, са ХИВ-ом се живи“.

Циљ обележавања овог датума је да се укаже на важност раног откривања ХИВ инфекције и лечења уз антиретровирусну терапију која смањује деловање ХИВ-а на имуни систем организма и продужава живот особама које живе са ХИВ-ом.

У доба пандемије коронавируса јако је важно да особе које живе са ХИВ-ом предузму све препоручене мере заштите.

Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац од данас, па у наредних 15 дана, поводом Светског дана борбе против сиде, спровешће онлајн кампању. Данас, са почетком од 18 сати, на програму је мини-квиз на друштвеним мрежама.

Такође, Граду Пожаревцу ће данас бити предата Иницијатива за потписивање Париске декларације, чиме би се прикључио групи градова брзог одговора. Постао би један од првих на Балкану који је потписао декларацију и преузео бригу на локалном нивоу о смањењу штете и превенцију ХИВ-а.

О датуму ТЕСТирања на ХИВ на локацији у граду (outreach) на којој ће бити постављено медицинско возило, а које ће се реализовати током децембра, грађани ће бити обавештени накнадно.

У периоду од 01. до 30. децембра реализоваће се и онлајн радионице на тему превенције ХИВ-а и ППИ, као и очувања репродуктивног здравља.