2019-07-07T20:00:20+02:00 7. јула, 2019. 20:00 |

„ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“:Посета студената из Београда и Приједора

Површински коп „Дрмно“ посетило је више од 150 студената различитих професионалних усмерења са Рударско-геолошког, Машинског и Биолошког факултета из Београда, као и Рударског факултета из Приједора.

– Наш факултет годинама, на крају наставног процеса, студентима организује обилазак привредних субјеката који се баве питањима из области животне средине, што је наш главни предмет изучавања. Обично теоријску наставу започињемо доласком у Костолац, јер овде постоје бројни аспекти који се односе на животну средину. Имамо веома добру сарадњу са ЕПС-ом и колегама из огранка „ТЕ-КО Костолац“, тако да се теоријска настава спроводи без проблема, оценио је проф. др Александар Цвјетић.

Поред копа „Дрмно“, предмет теренске наставе била су и пепелишта термоелектрана.

– У Костолац долазим други пут и захвалан сам запосленима што нам омогућавају да се практично упознамо с проблемима и активностима које се спроводе у области заштите животне средине. Добијамо много корисних информација које ће нам значити током школовања, али и у будућем раду, каже Јован Милићевић, студент четврте године.

Наталија Ђурђевић је из Великих Црљена, места у чијој близини се угаљ површински експлоатише, због чега се и определила за студијски програм Инжењерство заштите животне средине.

– Практична настава је веома корисна, јер тако повезујемо оно што учимо из књига с праксом у компанијама. Добро је што имамо могућност да се на терену упознамо с проблемима из области заштите животне средине и мерама које се предузимају на њиховом решавању, рекла је Ђурђевићева, студент треће године.

За студенте треће и четврте године Рударског факултета из Приједора, Универзитета у Бањалуци, и њихове професоре, домаћини су организовали панорамско разгледање копа.

– Први пут се налазим на површинском копу који у производном процесу користи овако моћне роторне багере, транспортне системе и другу опрему. Импресиониран сам оним што сам видео и сазнао на копу „Дрмно“, истакао  је Владимир Микановић, апсолвент Рударског факултета.

Наше младе колеге су на копу „Дрмно“ у потпуности упознате са системом и технологијом континуалне експлоатације угља, као и рударском откопном механизацијом, што досад нису имали прилике да виде, рекао је проф. др Владимир Малбашић, декан Рударског факултета.

 

Р.Н.