Гордана Анђелић Давидовић и Ђорђе Петровић

У суботу и недељу, 15. и 16. јула, у Пругову, у селу надомак Пожаревца, под покровитељством Града Пожаревца и Туристичке организације, одржаће се пети по реду „Бој на Пругову“.

Ова манифестација настала је 2018. године, вођена идејом да је у Пругову 1815. задат одлучујући ударац Турској војсци зарад ослобођења Пожаревца.

Испред Организационог одбора, на конференцији за медије организованој овим поводом обратили су се Гордана Анђелић Давидовић и Ђорђе Петровић.

Ова манифестација, према Петровићевим речима, има за циљ очување традиције и историјског наслеђа, као и вредности на које је друштво заборавило, а то су заједништво и дружење.

Првог дана, у суботу, 15. јула, посетиоце Боја на Пругову, са почетком од 16 часова, очекује Царев куп, меморијални фудбалски турнир посвећен најпознатијем Пруговцу Славиши Радовановићу Цару. У вечерњим сатима, од 20 сати, планиран је концерт фолклорних ансамбала на коме ће наступити Културно – уметничко друштво „Ресава“ са гостима из Орешковице и Малог Црнића.

Недеља, други дан манифестације резервисан је за гастрономију, историју, спорт, културу и музику. Од 13 часова одржаће се такмичење у печењу прасића, а само сат времена касније почеће надметање у кувању рибље чорбе под називом „Ресавски котлић“. Свебор дружина „Кнез Лазар“ из Краљева одржаће се целодневно дружење са средњовековним витезовима, а планиране су и изложба и такмичење удружења жена, као и трка за дукат. Од 19 сати одржаће се концерт дечијих фолклорних ансамбала, а сат времена касније и концерт Снежане Бабић Снеки.

Чланица Организационог Одбора Боја на Пругову Гордана Анђелић Давидовић истакла је да је један од задатака организатора и самих учесника манифестације да на овај начин обогати туристичку понуду града Пожаревца.

 

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content