2021-01-03T09:56:54+01:00 3. јануара, 2021. 09:56 |

Туризам и инфраструктура и даље приоритети

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ГОЛУБАЦ ДР НЕБОЈША МИЈОВИЋ

Упркос пандемији, Општина Голубац  реализовала је велики број зацртаних послова. Радови у Голупцу и околним насељима током 2020. односили су се првенствено на инфраструктуру.  Средства су током године коришћена за модернизацију путне мреже, што је  уз развој туризма, међу приоритетима и за 2021. годину. О овоме, али и осталим пословима који се планирају за годину у коју смо ушли говори први човек Општине др Небојша Мијовић.– Општински штаб за ванредне ситуације пратио је све мере које је током године прописивала Влада Републике Србије и апеловао на суграђане да исте поштују. Упркос пандемији, много се радило. Сваке године на подручју у Голупцу и у 23 насеља асфалтира се око десетак километара локалних саобраћајница, па је у последње четири године модернизовано  око 80 одсто путне локалне и туристичке  инфраструктуре. Претходних  година добар део новца издвајан је из општинског буџета за асвалтирање на километре локалних путева, не рачунајући радове на полагању асфалта на путевима  првог и другог реда. Ове године издвојили смо 88 милиона динара за  реконструкцију локалних путева са коловозом на седам деоница у дужини од 16,5 километара. Радове изводи Предузеће за путеве из Пожаревца. У већини насеља завршили смо модернизацију локалне путене мреже и асвалтирање  градских и сеоских  улица, каже председник Општине др Небојша Мијовић напомињући да је изграђен  и  мост вредан милион динара, на Туманској реци, који повезује насеље Снеготин са манастиром Тумане и Кривачом.

Асфалт у голубачким селима

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА

Почела је и реализација заједничког  пројекта ,,Отпадне воде 2’’ у оквиру програма прекограничне сарадње Румунија – Србија који финансира Европска Унија.  Вредност овог пројекта је 500 хиљада евра, а његов основни циљ је изградња недостајућег дела канализационе мреже у самом Голупцу и припадајућим насељима. Осим ових радова реализоваће се и пратеће активности  на пројекту које се односе  на јачање свести становништва о значају здраве животне средине.

            -Реч је о програму у оквиру  имплементације заједничке стратегије управљања отпадним водама у хидролошком сливу Дунава. Вредност радова је 40.7 милиона динара,  новац је  обезбеђен  из програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, а  учешће Општине Голубац  је 15 одсто. Завршетак радова на канализацији у граду планиран је за мај 2021. године. Осим Голупца, канализација ће стићи и у села која је немају, а урађени су пројекти за десет  месних заједница, нагласио је др Мијовић.

СПОРТСКА ХАЛА  СПРЕМНА ЗА ТАКМИЧЕЊА

Општина се, каже Мијовић, осим основних егзистенцијалних потреба труди да задовољи и потребе суграђана за образовањем, здравством, културом и спортом.

Спортска  хала Основне Школе ,,Бранко Радичевић’’ у Голупцу после 20 година  добила је грејање.

            -Ова спортска хала није имала употребну дозволу пуних двадесет година, као ни пратеће елементе:  свлачионицеи  грејање. Протеклих месеци, новцем из општинске касе,   уведено је   грејање у хали, а у протеклим годинама изграђене су и нове свлачионице.  Сада имамо све услове за организовање разних спортских такмичења, почев од општинских, регионалних, али и међународних, додао је председник Мијовић.

Пешачка стаза крај Дунава

ЗА ИНФРАСТРУКТУРУ 200 МИЛИОНА

Општина Голубац усвојила је буџет за 2021. годину, а он је, упркос пандемији,   развојни. Из општинске касе планирано је 200 милиона динара за инфраструктурне пројекте.

         -Нови буџет је развојни, без обзира на ситуацију у којој се налазимо, када је у питању пандемија изазвана корона вирусом. Планирали смо да и наредне године већи део буџетских средстава уложимо у изградњу инфраструктуре, као и неких капиталних инвестиција. За све ово издвојићемо око 200 милиона динара.

Међу плановима за 2021. годину издвајају се изградња новог хотела , уређење марине  на Дунаву и изградња бициклистичке стазе од Винаца до Голубачке тврђаве . Све ово од важности је за туризам  општине Голубац, која на својој територији има прави бисер, недавно реновирану  Голубачку тврђаву.

Р.Н.