2021-01-08T09:17:18+01:00 8. јануара, 2021. 09:17 |

У 2020.значајно проширени паркинг капацитети

ЈКП „ПАРКИНГ СЕРВИС“ ПОЖАРЕВАЦ

Сумирајући пословне резултате, јасно се види да је акценат Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“ Пожаревац, током 2020. године, био на проширењу паркинг капацитета. Видљив показатељ тога су три нове Б зоне, као и паркинг гаража у Таковској улици. Према речима директорке ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац Марије Паповић, када је реч о пословима за које је ово предузеће задужено, приоритетно се, као и претходних година,  радило на проширењу паркинг капацитета у граду.-Током 2019. године радило се на проширењу општих паркиралишта, у смислу проширења зона у појединим улицама, а ове године акценат је био на формирању блоковске, односно Б зоне. План је био да ове године пустимо у рад све четири предвиђене локације које су утврђене решењем које доноси Градско веће Пожаревца. Успели смо да реализујемо три локације, каже Паповић и додаје:

-Обзиром на ситуацију у којој смо се нашли ове године блоковско паркирање реализовали смо у три зоне, а то су: Блок 1, односно „Синђелић“, ограђени паркинг простор у Синђелићевој улици, затим Блок 2 „Даворјанке Пауновић“, паркинг простор који се простире од раскрснице, улица Његошеве и Јована Шербановића и наставља се на Улицу Даворјанке Пауновић, код Електромораве и Блок 3 „Ламела“ у Улици Моше Пијаде, рекла је Паповић истакавши да Б зона подразумева да сви они који живе у тим зонама имају право на повлашћену станарску паркинг карту по цени од 380 динара на месечном нивоу. 

Паповић објашњава зашто је у Б зони цена започетог сата 60 динара, а временско ограничење 120 минута.

Марија Паповић

– Хтели смо да највишом ценом све остале возаче приволимо да паркирају у осталим зонама у граду и да паркинг у Б зони оставимо за оне који у том крају живе. Осим тога уредили смо и површине унутар блокова које су биле у лошем стању, обзиром на то да нису сређиване више од 30 година, када су зграде и изграђене. 

Реализација четврте блоковске зоне,  „Ђура“,  односно паркинг простор у Улици Чеде Васовића започеће почетком 2021. одине.

– Од јануара то ће нам бити приоритетан план. Буџетом Града предвиђена су средства за пројекат комплетног партерног дела у овом блоку, након чега ћемо кренути у реализацију. Реч је о захтевној локацији, јер је површина велика, најављује директорка ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац.

Током наредне године наставиће се са започетим осавремењавањем наплате паркирања, што ће најпре бити видљиво на посебном паркиралишту „Пијаца“, у Улици Моше Пијаде.

„Parking pass“ картица

ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац  корисницима јавних паркиралишта пружа нову услугу, а то је „Parking pass“ картица.

-Паркинг пас картица је нешто што је недостајало у дијапазону услуга које пружамо. Ова картица ће заиста бити корисна онима који долазе у наш град, за паркирање возила на дневном нивоу. Реч је о картици која ће важити за сва четири посебна паркиралишта, за период за који се буде купила, а то је 24 сата, 3 или 7 дана и продаваће се искључиво у гаражи „Таковска“. Цена за 24 сата паркирања биће 450 динара, за 3 дана 1.000 динара, а за 7 дана 1.800 динара, рекла је Паповић.

ОТВОРЕНА ПАРКИНГ ГАРАЖА 

Паркинг гаража „Таковска“,  у Таковској улици, преко пута Хотела „Дунав“, званично је почела са радом 10. октобра, а током целог месеца трајао је промотивни период, односно први започети сат паркирања био је бесплатан, те је омогућено свим грађанима да се упознају са функционисањем новог објекта за паркирање.

-Овом инвестицијом смо паркинг капацитете на тој локацији проширили за 100 посто. Гаража има 144 паркинг места,  на првом нивоу 73, плус 3 места за особе са инвалидитетом, док на другом нивоу постоји 68 паркинг места. Цена започетог сата паркирања у гаражи је 60 динара. Ову мало вишу цену оправдали смо ценом одржавања самог објекта. Очекујем да ће у будућем периоду овај објекат заиста заживети, истакла је Паповић.

Оно што очекује грађане Пожаревца у 2021. години, је аплицирање за претплатну паркинг карту у гаражи „Таковска“ на месец дана, по цени од 2.500 динара, ограниченог капацитета од 30 посто од паркиралишта. 

На новом сајту

Ових дана пуштен је у рад нови сајт www.parking012.rs. Грађани могу у сваком тренутку, осим основних информација, на сајту да се информишу о броју слободних паркинг места на јавним паркиралиштима.

ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Донација визира

Осим унапређења квалитета услуга које ово предузеће пружа корисницима јавних паркиралишта, „Паркинг сервис“ није запоставио ни друштвену одговорност.  У години обележеној пандемији корона вируса, као и ванредним мерама, у овом предузећу  идеја за хуманост није мањкало.

-„Паркинг сервис“ већ годинама служи као пример позитивне праксе друштвене одговорности и хуманости. Годинама уназад пружа помоћ кроз донације великом броју удружења и установа из области образовања, спорта, здравства и културе.

Паповић је истакла да се овај сегмент посебно дошао до изражаја током 2020. године, због актуелне епидемије корона вируса.  

-У априлу месецу Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца нам се обратио за помоћ. Ми смо се, као и сваки пут када је била потребна помоћ, одазвали. Донирали смо заштитне визире Дому здравља, Општој болници и Заводу за јавно здравље Пожаревац, у вредности од 120.000 динара.Такође у том периоду смо на позив Црвеног крста Пожаревац организовали и акцију добровољног давања крви, где је више од половине колектива донирало ову драгоцену течност, рекла је Паповић.

  Пожаревачкој гимназији била је помоћ око уређења паркинг простора испред школе. 

-Ми смо се радо одазвали, обележили смо паркинг простор само за потребе школе, поставили саобраћајни знак и заштитне баријере. На овај начинпроблем паркирања  решен је трајно на овој локацији, истакла је Паповић.

И.Р.