ПОЖАРЕВАЧКИ СЛИКАРИ НА ФЕСТИВАЛУ „ДАНИ ЈЕСЕНИ“ У ОПШТИНИ АНИНА, РУМУНИЈА

У склопу имплементације пројекта „Културно повезивање у сврху јачања туристичке атрактивности у Региону – Култура без граница“, који се реализује у оквиру програма прекограничне сарадње „Румунија-Србија 2014-2020“, пројектни тим испред Града Пожаревца је последњег викенда септембра учествовао у реализацији фестивала „Дани јесени“ са партнерском Општином Анина из Румуније.

         У оквиру реализације фестивала у Румунији наш град су представљала два удружења ликовних стваралаца: УЛИС „Ђура Јакшић“ и УЛИС „Милена Павловић – Барили“ са члановима који су на самом фестивалу креирали слике које су у фокусу имале исту тематику као и фестивал.

        Ликовни уметници су наступили сликајући на фестивалу који се одржава у част јесење жетве. У склопу фестивала бројни пољопривредни произвођачи и веште занатлије, излагали су своје најбоље производе, па су гости из Пожаревца имали прилику да се непосредно увере у аутентичност региона Караш – Северин и Општине Анина.

         С друге стране, локално и регионално становништво, посетиоци и излагачи, имали су могућности да се увере како настаје уметничко дело, а представници удружења су поклонили неколико слика домаћинима. Град Пожаревац је, уз подршку Слађе Миловановић, председнице УЛИС „Милена Павловић Барили“ поклонио слику са мотивима Града партнерској Општини Анина, као симбол успешне сарадње која ће се наставити и по завршетку заједничког пројекта.

         Према утврђеном плану реализације активности, партнери Град Пожаревац и Општина Анина ће заједнички учествовати у реализацији фестивала у Србији и Румунији, развијати културну сарадњу између две државе, подстицати развој туризма у Региону и подржати неафирмисане уметнике и удружења у процесу изградње препознатљивости на тржишту.

         Пројекат се реализује средствима Европске уније уз учешће Града Пожаревца, Републике Румуније и Општине Анина. Вредност пројекта је 502.063,00 евра, а период реализације је 23.12.2017.-22.12.2018. године.

Садржај овог документа је искључивa одговорност ауторa и не може се под никаквим околностима сматрати званичним ставом Европске уније.

Share.

Comments are closed.

Skip to content