На редовној акцији добровољног давања крви у Дому Црвеног крста у Пожаревцу, промовисан је Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Кампања која се три месеца води у Србији има назив „Ослони се на мене“ и има циљ да укључи што више грађана као добровољних давалаца и обезбеди матичне ћелије који су једини лек за оболеле од леукемије, имуних болести и апластичне анемије.

Џодић, Рашић, др Благојевић и Динић

Промотери кампање „Ослони се на мене“ у Пожаревцу су запослени у Црвеном крсту, локалној самоуправи и медијски радници, који су потписали донорске картице и ставили се на располагање Националном регистру давалаца матичних ћелија. Јелена Рашић, секретар Црвеног крста је позвала Пожаревљане који годишње добровољним давалаштвом прикупе преко 4,5 хиљада јединица крви да се укључе и у ову другу врсту добровољног давалаштва:

-За 70 одсто пацијената који болују од леукемије и  којима је потребна трансплатација матичних ћелија, живот зависи само од добре воље грађана Србије. Из тог разлога је важно да се што више грађана Србије упише у регистар матичних ћелија хематопоезе како би били у могућности да пронађу подударног донора у нашој земљи.

                                                               ЗА ЖИВОТ

Др Глорија Благојевић, шеф Одељења које води Регистар матичних ћелија хематопоезе Србије каже да процедура није страшна и да се уласком у регистар стиче привилегија да се некоме дословно спаси живот:

-Трансплатација матичних ћелија хематопоезе  је једини пут за излечење многих хематолошких обољења и то су најчешће акутне леукемије, болести које се изговарају шапатом, од које нажалост,  је све више оболеле деце. Ти болесници не могу да се лече хемиотерапијом, лековима, просто морају да добију здраве матичне ћелије од добровољних давалаца.

Светски регистар има преко 40 милиона пријављених давалаца,  Немачка 10 милиона, Хрватска има 70 хиљада. Српски регистар је имао пре него што је покренута кампања пре три месеца, 10 хиљада. Тај број је сада 11,5 хиљада. Управо због малог броја давалаца, покренута је национална  кампања уз подршку Министарства здравља, Управе за биомедицину, Црвеног крста као и других организација. Потребно је, како каже др Благојевић, преко информација што већем броју људи срушити баријере и страхове од процедуре која је једноставна, безболна, безбедна и не угрожава здравље давалаца:

-Национални регистар доноси предност јер је време потребно да нађемо неког сличног за наше болеснике много краће уколико смо из исте земље. Време је за ове болеснике  од пресудног значаја.

Међу промотерима у Дому Црвеног крста био је и Бојан Динић, члан Градског већа Пожаревца који је поручио:

-Пред нама је још један изазов и ја очекујем да ће наши суграђани, Црвени крст и локална самоуправа бити кадри да изнесу овај задатак и дају допринос да се кампања успешно и континуирано  спроведе у  наредним годинама и постижу резултати које имамо и у добровољном давању крви. Пожаревац иначе, 13 година носи титулу најхуманијег града у Србији.

                                                                 БЕЗБЕДНО И БЕЗБОЛНО

Постоје два начина давања матичних ћелија хемепотеозе. Давалац је тај који бира начин на који ће дати матичне ћелије. Матичне ћелије се дају налик класичном давању крви, вађењем из вене. Мала количина крви пролази кроз машину, узму се матичне ћелије, а остатак крви се врати. Поступак је безболан, потпуно безбедан и не угрожава здравље даваоца.

 Друга процедура је из бедрене кости, она је болна али се ради у општој анестезији и такође је потпуно безбедна.

Share.

Comments are closed.

Skip to content