2021-01-12T11:07:59+01:00 12. јануара, 2021. 11:05 |

У Добри: Отворен Етнографски музеј

У туристичку понуду општине Голубац уврштено је и село Добра, са јединственим Етнографским музејем, отвореним у просторијама Дома културе.

У сталној изложбеној поставци налази се неколико стотина експоната, који сведоче о историјским, културним и обичајним вредностима овог краја. Музеј је основан захваљујући Месној заједници Добра, Националном парку „Ђердап“ и Етнографском музеју из Београда, али и свим мештанима који су помагали у потрази за експонатима. Предмети су сакупљани месецима, обилажењем старих кућа и тавана, а власници су их деценијама чували од пропадања.

Захваљујући овој акцији, у поставци Етнографског музеја нашли су се старински ормани, уникатни столови и столице, дрвене дечје колевке, ткане торбе и ћилими, народне ношње, гумени и дрвени опанци, предмети и посуђе од  дрвета и керамике, котлић за припремање хране. На зидовима музеја изложене су фотографије старе Добре, која је потопљена због потребе изградње хидроцентрале „Ђердап“, када су стамбени објекти измештени на обронке Хомољских планина. Селећи се из ових крајева, мештани су са собом понели комплетна покућства, која су сада изложена у музеју.

– Три месеца смо даноноћно прикупљали старе предмете, обилазили сеоске куће, залазили на таване, правили списак шта код мештана има, а  један од твораца етно музеја био је мештанин Зоран Петрашковић. Изненадили смо се колико су људи били заинтересовани да нам помогну да обогатимо фонд ретких, старих предмета и колико су нас подржали у идеји да отворимо сталну музејску поставку, да привучемо туристе, да сачувамо од пропадања нашу културну баштину, каже председник Месне заједнице Драган  Ковачевић.

Сваки експонат је донација  сеоских домаћинства, а настанак музеја и његову промоцију помогла је и Колонија ткаља која је организована у лето 2004. године.

Након отварања музеја, у Добри је основано Еко-етно друштво „Госпођин вир“, које брине о очувању флоре и фауне овог краја. У летњем периоду друштво је  претходних година организовало  и ликовне колоније и школе ткања и народне радиности. Ново друштво настало је 2012. године и наставља делатност првобитно формираног друштва, а проширено је новим члановима.

Осим разгледања етнографског музеја, посетиоци Добре могу да обиђу и живописну околину, у којој се налазе римска утврђења Зидинац, Салдум, Босман и Чезава, стари Голубачки град и манастир Тумане.

 

Љ.Настасијевић