2019-10-24T08:52:50+02:00 24. октобра, 2019. 08:52 |

У Дом здравља Пожаревац допремљено 2.250 доза вакцине

Jедна од редовних превентивних активности Дома здравља Пожаревац је вакцинација против грипа. Препорука здравствених радника је да се грађани вакцинишу пре почетка циркулације вируса, најбоље крајем октобра.

Вакцине су, иначе, пре десетак дана из Института „Милан Јовановић Батут“, преко Завода за јавно здравље Пожаревац, допремљене у Дом здравља, укупно 2.250 доза за потребе, како здравствене службе у Пожаревцу, тако и у Костолцу.

По први пут, ове године добијена је четворовалентна вакцина „Vaxigrip tetra“, која организам штити од четири типа грипа.

 

ОД 1. ДЕЦЕМБРА: У надлежности Министарства здравља

Почев од 1. децембра Дом здравља у Пожаревцу прелази у надлежност Републике, то јест Министарства здравља и пословаће самостално, као издвојени Дом здравља.

Директорка др Снежана Стојковић истакла је да је Дом здравља у претходном периоду остварио чврсту сарадњу са надлежним министарством, које се труди да у тандему са локалном самоуправом, решава проблеме са којима се ова здравствена установа сусреће.

 

Др Снежана Стојковић

Према речима директорке Дома здравља у Пожаревцу др Снежане Стојковић, од укупног броја требованих вакцина, Огранак у Kостолцу добио је 600 доза, Општа служба у Пожаревцу 1.090, Медицина рада 400, Дечији диспанзер 30 колико и Школски диспанзер, док је Служби кућног лечења упућено 100 доза вакцине.

-Према утврђеној процедури, грађани прво одлазе код свог изабраног лекара и на основу његовог налога, вакцинација се обавља у превијалиштима одговарајућих здравствених служби. Вакцинишу се деца од шестог месеца старости, одрасли, посебно хронични пацијенти, деца астматичари, старије особе, дијабетичари…  Препорука је да се вакцинација обави две – три недеље пред почетак сезоне појаве грипа, како би се створио имунитет, односно заштита против грипа. Вакцинација је најсигурнија превенција, а осим ње, потребно је предузети и друге мере као што су: чешће проветравање просторија у којима боравимо, избегавање контаката са оболелима, подизање имунитета кроз конзумирање воћа и поврћа, употреба витамина Ц и Д, истиче др Снежана Стојковић.

ДОМУ ЗДРАВЉА ДВА УЛТРАЗВУЧНА АПАРАТА

У оквиру програма „Заједници заједно“ Нафтне индустрије Србије, који се реализује у сарадњи са Министарством здравља  и 13 локалних самоуправа, пожаревачки Дом здравља недавно је, аплицирајући са пројектом под називом „За здравију будућност деце и омладине“ обезбедио два ултразвучна апарата у вредности од 4 милиона динара.

Циљ програма је унапређење стања у здравственим установама, првенствено у областима здравствене заштите деце и омладине.

Kада је реч о контраиндикацијама, особе које не би смеле да приме вакцину су оне које су алергичне на протеине јаја, затим пацијенти који болују од акутне инфекције праћене повишеном температуром или неке хроничне болести која се лечи имуносупресивном терапијом, оболели од карцинома и од урођене и стечене имунодефицијенције.

-Број требованих вакцина ове године на нивоу је прошлогодишњег и задовољиће све наше потребе. Грађани су заинтересовани за вакцинацију што је нормално када се зна да је то најбоља заштита од грипа и да се што већим обухватом становништва вакцином обезбеђује стварање колективног имунитета којим се ограничава кретање вируса, а тиме и онемогућава ширење грипа, истиче др Стојковић.

ПОДРШКА ИЗ ЛОКАЛНОГ БУЏЕТА

За ефикаснији рад Дома здравља у Пожаревцу од великог је значаја опремање здравствене службе. Значајну подршку у томе Дому пружа локална самоуправа. Како нас је обавестила директорка, Град је издвојио средства за куповину једног санитетског возила за Службу хитне помоћи, планирана су средства за набавку апарата који недостају или су толико дотрајали да морају да се замене новим. Буџетом су предвиђена и средства за куповину новог дигиталног рентген апарата, за шта ће ускоро бити расписана јавна набавка.

М. П.